Trik sa klimom koji štedi gorivo: Možda imate ovo dugme u autu, a ne znate čemu služi

Cene benzina i dizela otišle su u nebo i svaka sitnica koja može iole pomoći da rezervoar potraje duže, trenutno je spasonosna. Pa, čini se da postoji trik s klimom koji će vam koliko-toliko smanjiti potrošnju goriva.

Budući da će većina pokušati da uštedi novac sledeći put kada budu na benzinskoj stanici, donosimo jedan zgodan trik. Vozačima je rečeno o tajnom dugmetu za klimatizacijski uređaj koji bi mogao smanjiti potrošnju goriva, posebno na kratkim putovanjima jer cena benzina i dizela dostiže nove maksimume. Dugme ne samo da će uštedeti na gorivu, već će vozačima i putnicima biti udobnije tokom putovanja.

Vozači koji uključe AC (klimu) koristiće snagu motora u dizelskim i benzinskim motorima kao i bateriju u električnim vozilima. Sistem obično funkcioniše tako što uzima spoljni vazduh, a zatim ga greje ili hladi.

Vozačima je rečeno da ovo troši više goriva u poređenju s opcijom koja omogućava AC sistemu da koristi vazduh koji se već nalazi u automobilu. Za motore sa unutrašnjim sagorevanjem to može dovesti do mnogo veće potrošnje goriva.

Postoji dugme posebno dizajniran kako bi vozači mogli da odaberu koju opciju žele. Ako je aktivirano, to dugme za recirkulaciju zraka omogućuje klima-uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila uvlačeći ga kroz ventilacione otvore i u isto vreme sprečava ulazak spoljnog vazduha u automobil.

Dugme se obično nalazi oko točkića klima uređaja koji vozaču omogućuje podešavanje unutrašnje temperature. Ima sliku automobila sa strelicom u sebi, a korišćenje dugmeta moglo bi da pomogne u potrošnji goriva jer manje opterećuje motor automobila.

Bredli Jando, iz Kwik Fita, rekao je: „Kompresoru je potrebna energija za pokretanje klimatizacijskog sistema vašeg vozila i stoga će trošiti malu količinu goriva kad god sistem radi. To bi moglo da poveća vašu potrošnju goriva za čak 10%, a efekti su posebno vidljivi na kratkim putovanjima. Kada u početku krenete, klima-uređaj mora naporno da radi kako bi snizio unutrašnju temperaturu na prijatni nivo.“

Uprkos smanjenju potrošnje goriva, RAC je dodao: „Nemojte koristiti svoj klima-uređaj osim ako to stvarno ne morate jer on koristi snagu motora i stoga povećava potrošnju goriva. Ovo vredi i za grejanje, kao i za hlađenje, stoga pokušajte da se obučete u skladu s vremenom, čak i u automobilu, ako je potrošnja goriva velika briga.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.