U slučaju nezgode: Pogledajte kako će reagovati samovozeći kamion kada mu pukne guma (video)

Autonomna vožnja je izuzetno kompleksan sistem čiji razvoj će trajati duže nego što se prvobitno planiralo.

U ovom području posebno je aktivan Kodiak Robotics koji temeljito rešava problematiku autonomnog upravljanja rešavajući sve izazovne situacije. Jedna od njih je naglo probušena guma, odnosno eksplozija gume zbog koje se kamion i svi učesnici u saobraćaju koji se nalaze blizu mogu lako naći u itekako opasnoj situaciji.

Kad je Kodiak u pitanju, samovozeće vozilo je programirano da u slučaju bilo kakve havarije skrene u zaustavnu traku i zaustavi vozilo.

Eksplozija gume je kudikamo opasnija situacija. Prvo je potrebno stabilizovati vozilo i zadržati ga u kolovoznoj traci, a potom se i bezbedno zaustaviti. Simulacija ove havarije je sprovedena pri brzini od 56 km/h, navodi Index.hr.

,,Ovo je zaista teško kontrolisati, a demonstracija sposobnosti našeg autonomnog vozača da ne samo prepozna eksploziju u deliću sekunde, nego da se zatim može bezbedno nositi s njom, temelj je za mogućnost lansiranja autonomnih vozila”, izjavio je za Automotive News potpredsednik u Kodiaku, Jordan Coleman.

Coleman pritom naglašava da je prioritet bezbednost, a onda dolazi sve ostalo. Štagod da se dogodi, sistem autonomne vožnje mora da reaguje zaštitnički prema vozaču, ali i vozačima u njegovoj blizini.

,,Možda nećemo uvek činiti pravu stvar u smislu prevoza stvari od tačke A do tačke B, ali radi se o tome da pokažemo da ćemo uvek činiti bezbednu stvar“, rekao je Coleman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.