Većina automobila na putevima je bele boje, znate li zašto?

Uprkos sve bogatijoj ponudi nijansi, kupci i dalje najčešće biraju belu boju automobila.

Ona prema podacima BASF-a (najveća hemijska kompanija na svetu) i dalje iznosi čak 29% u Evropi i Severnoj Americi, i čak 49% u Aziji. Na drugom mestu je jednako „inspirativna“ siva boja s 20% udela u Evropi, dok je treća srebrna s 19%. Otprilike sličan odnos važi i u Americi, a tamošnja televizija CBS pokušala je da otkrije zašto je to tako.

Osnovni razlog ovakvog odabira je to što se radi o bojama koje „idu uz sve“, ne ističu se i nude se na gotovo svim modelima bez obzira o kojoj klasi govorimo.

Takođe, brojni kupci žele da do auta dođu što pre, a onda biraju vozila koja salon trenutno ima na lageru. A to su opet te iste neutralne boje.

Ima i izuzetaka. Tako CNBC naglašava da kupci električnih i ekoloških vozila uopšteno mnogo češće biraju plavu boju koja je postala zaštitni znak takvih vozila. U Evropi je čak 11% automobila plavo, a nudi se oko 160 različitih nijansi.

BASF je pak u svojim studijama uočio da su manji automobili češći u hromatskim bojama, dok su veliki i dalje crni, sivi ili beli. Utisak je, očigledno, da elegantnim modelima takve neutralne boje bolje pristaju. Takođe, premijum proizvođači su se i tu potrudili da ponude atraktivne nijanse, pa tako jedan nemački proizvođač za svoj top model nudi tri različite nijanse crne boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.