Vernost prvom automobilu duga 69 godina

Većina vozača obožava nove automobile i već nakon godinu ili dve želi da kupi nov model najnovije generacije. Ima, međutim, i onih koji su verni svom prvom automobilu i još uvek ga čuvaju i voze. Nemojte misliti da se ova priča odnosi na naše prostore, mada i kod nas ima vernih starim fićama ili nekom drugom modelu iz davnog doba. Ona se zapravo odnosi na jednog vernog Amerikanca.
Čovek o kome je reč zove se Klarens Klivland Kertis (Clarence Clevelend Curtiss) i živi u Šeltonu (Shelton). Ima 84 godine. Auto koji još uvek vozi je Ford Model A iz 1929. godine. Gospodin Kertis je svoj auto kupio 1938. godine za vreme velike krize u Americi i drugim delovima sveta. Auto je platio samo 10 dolara, što je u vreme krize bila velika suma. Bio je njegov petnaesti vlasnik, a cena ovog automobila za prvog vlasnika iznosila je 400 dolara. U vreme kada je kupio auto, gospodin Kertis je imao samo 15 godina. Godinu dana ga je vozio bez dozvole, a kada je napunio 16, dobio je dozvolu i počeo da ga vozi legalno.
Dve godine posle kupovine (1940) ugradio mu je nov i snažniji motor (Hudson Terraplane). Na taj način je njegovu brzinu sa 55 milja na čas (88,5 km/h) povećao na 80 milja na čas (128,7 km/h). To su jedine izmene koje je napravio na svom automobilu. Dalje se čitav život starog gospodina odvijao oko ovog automobila, pa je on za njega izuzetno emotivno vezan. To je najvažniji razlog što ga je sve vreme čuvao, mada je pored njega kupovao i prodavao i druge automobile. S njim je upoznao svoju ženu, prvi put je poljubio u ovom automobilu i vozio se zajedno s njom 56 godina (sve do njene smrti).
Sa svojim automobilom gospodin Kertis je prešao ukupno 200.000 milja (321.800 kilometara), a njegov auto je još uvek u voznom stanju. Radi se o vrlo kvalitetnoj „Fordovoj“ seriji. U periodu od 1929. do 1931. godine kompanija „Ford“ proizvela je pet miliona primeraka ovog modela. Mada su napravljeni izuzetno kvalitetno, retki su primerci koji su još uvek sačuvani. Za brigu o ovim modelima „Fordovih“ automobila serije A u Kaliforniji postoji neprofitna organizacija MAFCA (Model A Ford of America). Ovo udruženje bavi se njihovom restauracijom i očuvanjem, a svi preživeli automobili serije nastupaju na izložbama širom Amerike ili se nalaze u „Fordovom“ muzeju u Dirbornu (Dearborn) u Mičigenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.