Više od dva, a manje od četiri točka

Lagana zagonetka iz naslova očigledno ukazuje na trotočkaše, vozila mnogo manje prisutna od dvotočkaša i četvorotočkaša. Oni zapravo i predstavljaju nekakav prelaz između te dve kategorije. Dosad su uglavnom dizajnirani s dva prednja i jednim zadnjim točkom i odlikovali se nestabilnošću, posebno na oštrim krivinama. Novu dimenziju trotočkaša nudi kanadska kompanija BRP-Rotax.
Ova kompanija iz Kvebeka već se dokazala u proizvodnji zabavnih (rekreativnih) vozila. Njena strategija obuhvata razvoj svih mogućih vozila te vrste za zabavu na snegu, u vodi, na putevima i van njih. Posebno je ostvarila veliko iskustvo i rezultate u proizvodnji motornih sanki. Upravo to iskustvo iskoristila je za razvoj trotočkaša pod nazivom Can-Am Spyder. Vozilo, čiji je razvoj trajao pet godina, napravljeno je po takozvanom Y konceptu (radni naziv bio mi je Y-Factor), što ukazuje na sličnost rasporeda točkova kod ovog modela sa znakom „Y“ (povlačenjem pravih linija sa svakog točka ka težištu upravo će se dobiti taj znak).
Can-Am Spyder predstavlja, kako ističe njegov proizvođač, sasvim novu dimenziju kretanja na otvorenom putu. Namenjen je vožnji dveju osoba – vozača i suvozača. Isporučuje se u dve boje – tamnosivoj (s belim detaljima) i žutoj (kombinovanoj s detaljima u crnoj boji). Ukupna težina mu je 316 kg, visina sedišta 0,737 metara, a međuosovinsko rastojanje 1,727 metara. U njegov rezervoar može da stane 27 litara goriva. Pokreće ga dvocilindrični agregat zapremine 990 kubnih centimetara. To je V Twin agregat dizajniran i proizveden u kompaniji BRP-Rotax, čija je snaga 79 KW (107,5 konjskih snaga) pri 8.500 obrtaja u minuti.
Delovi za Can-Am Spyder proizvodiće se u fabrici u Kvebeku, a sklapaće se u partnerskoj kompaniji Valcourt u Austriji. Vozilo je napravljeno u 2007. i pred kraj godine već se pojavilo na tržištu u 12 severnoameričkih država i četiri kanadske provincije. Zatim sledi njegova pojava na tržištima u Francuskoj i Španiji početkom 2008. godine. Time se završava prva faza marketinškog nastupa kompanije, a zatim će uslediti druga, u kojoj će Spyder biti ponuđen i u ostalim delovima Amerike, Kanade i Evrope. Za tri-četiri godine kompanija BRP planira da svoje vozilo ponudi celom svetu. Cena ovog atraktivnog trotočkaša nije niska – iznosi od 15.500 do 17.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.