U trendu

Vozači, zimi ne koristite ovo dugme: ‘Može izazvati pospanost i ugroziti vam život’

Samo vozači razumeju koliko teško može biti sprečiti zamagljivanje vetrobranskog stakla. Kako temperature padaju, vlaga u vašem automobilu verovatno će se odmah pretvoriti u kondenzaciju, piše LADbible.

Dok je zamagljeno vetrobransko staklo nesumnjivo neprijatno, lako može postati opasno ako počne da vam utiče na ​​vid. Društvene mreže i mediji prepuni su trikova za brzo odmagljivanje.

Međutim, stručnjaci su sada otkrili jednu stvar koju nipošto ne bi trebalo da radite. Tim iz firme Eden Tires & Maintenance otkrio je da vozači sebi često zagorčavaju život pokušavajući da očiste vetrobranska stakla.

Ipak, oni su ih upozorili da ne pritiskaju dugme za recirkulaciju vazduha na kontrolnoj ploči vozila tokom zimskih meseci. To dugme radi tako da kontroliše protok vazduha unutar HVAC sistema (grejanje, ventilacija i klimatizacija) automobila.

Dugme radi pomoću recirkulacije vazduha unutar vozila, umesto da usisava novi vazduh od spolja, a na sebi ima sličicu koja prikazuje obris automobila s vodoravnom strelicom u obliku slova „U“ unutar njega.

Tokom zime više štete nego koristi

Stručnjaci sa sedištem u Derbyju za US Times Post su objasnili da ovo dugme tokom zime zapravo može učiniti više štete nego koristi.

„Uglavnom, kada je napolju hladno, proverite da li je dugme za recirkulaciju isključen. Najbolje ga je koristiti po toplom vremenu u kombinaciji s klimatizacijskim uređajem. Tokom hladnijeg vremena nema puno koristi, a može čak biti i štetno“, kazali su.

Stručnjaci također tvrde da zadati način rada „Fresh Air“ radi tako da gura vazduh napolje kroz grejač, što zauzvrat može imati štetan efekat na vaše prednje staklo. Dakle, držanjem ovog dugmeta isključenim, manja je verovatnoća da će se vlažan i hladan vazduh kondenzovati i zamagliti vam vid.

Nadalje, tim je takođe otkrio da pritiskom na ovo dugme možete ugroziti vaše zdravlje. Rekli su da bi povećana vlaga usled uporabe recirkulisanog vazduha mogla uzrokovati zagušljivost u kabini automobila. To može izazvati pospanost kod vozača i ugroziti njihovu bezbednost.

Umesto toga, preporučili su da isključite dugme i dopustite automobilu da uvlači vazduh napolje kroz jezgro grejača. Ne samo da će ovo zagrejati vetrobransko staklo, već će ga i odvlažiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar