Vožnja kućnih ljubimaca u automobilu

Iako se prevoz kućnih ljubimaca u automobilu mnogima čini dosta jednostavnim, istina je mnogo drugačija, jer je to zaista zahtevno i često mukotrpno iskustvo, naročito ako se radi o dužim putovanjima na godišnji odmor. Ovom prilikom osvrnućemo se na pse kao najčešće, ali i najzahtevnije kućne ljubimce kada je u pitanju putovanje automobilom.
Najveći problem predstavlja upravo smeštaj psa, jer je poznato da oni najviše vole da se voze na zadnjoj klupi, na kolenima suvozača ili na suvozačevom mestu. U tim situacijama psi predstavljaju opasnost, ali su i sami u opasnosti. Prilikom naglog kočenja, pri brzini od 40 km/h, mali pas od 10 kg u trenutku postaje projektil od 300 kg, što može biti kobno i za psa, ali i za putnike. Pas, dakle, mora biti smešten na sigurno mesto u automobilu, a to je najčešće prtljažnik.
U prtljažniku bi, prema mogućnosti, trebalo ugraditi specijalni sklopivi kavez, koji će dodatno osigurati putnike i psa. Ako se voze u limuzini, psi bi trebalo da budu uvezani na zadnjem sedištu. S obzirom na to da pojasevi nisu dimenzionisani i prilagođeni za životinje, najbolje će poslužiti specijalna sedišta, slična dečjim, dok neki proizvođači nude i specijalne pojaseve za kućne ljubimce.
Takođe, psima treba dati vremena da se priviknu na unutrašnjost automobila, a prilikom putovanja potrebno je praviti češće pauze i na svakoj pauzi puštati psa iz vozila. Takođe, vozilo mora uvek biti provetreno. Vremenom će se pas potpuno priviknuti na automobil i smatraće ga svojom vlastitom kućicom, a tada će odlično poslužiti kao svojevrsni alarmni uređaj kada vozilo nakratko parkirate u gradu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.