Vrućine ne prijaju ni vašem automobilu (2)

Probleme može da stvara i prljavština na motoru. Najštetnija je prljavština na spoljašnjem delu hladnjaka, jer otežava izmenu toplote i hlađenje motora. Zbog toga je pre odlaska na put preporučljivo proveriti ispravnost motora i detaljno ga oprati sredstvom za čišćenje i vodom pod velikim pritiskom (posebno hladnjak).
Postoje dva izuzetka od pravila da pregrejan motor treba pustiti da nekoliko minuta radi u praznom hodu. Prvi je ako se ne okreće ventilator (zbog pregorevanja elektromotora ili otkazivanja termoprekidača). Drugi je još neprijatniji – ako je pukao kaiš koji pokreće pumpu rashladne tečnosti i ona se ne okreće. Tada treba odmah ugasiti motor, jer rashladna tečnost ne cirkuliše i može doći do opasnog lokalnog pregrevanja i uništenja motora. Motor se posle gašenja više ne sme pokretati kako ne bi nastalo još veće oštećenje. Dakle, auto treba odšlepati do mehaničara.
Šta uraditi kada kazaljka temperature motora uđe u crveno polje? Mnogi tada odmah gase motor, što je pogrešno, jer trenutno prestaje cirkulacija rashladne tečnosti i ulja i može doći do porasta temperature na kritičnim mestima motora. Zbog toga treba pustiti da motor nekoliko minuta radi u praznom hodu. Klima-uređaj i sve ostale potrošače (radio, CD, svetla…) treba isključiti, a (iako zvuči paradoksalno) korisno je uključiti i grejanje kabine, i to na maksimum, zajedno s ventilatorom. Tada veliki deo toplote motora odlazi u unutrašnjost automobila i motor se hladi. Hlađenju motora pomaže i podizanje haube. Posle nekoliko minuta, kada kazaljka merača temperature počne da pada, motor treba ugasiti.
Turbo punjač se kod turbodizel motora zagreva do 900° C, a kod turbobenzinskih motora i više. Po pravilu se hladi uljem kojim se i podmazuje, a kada se užareni turbo punjač naglo ugasi, trenutno prestaju cirkulisanje ulja i hlađenje. U takvim uslovima motorno ulje izgori, a može doći i do deformacije osovine i ležajeva. Izgorelo motorno ulje može da zatvori uljne kanale, pa je posle ponovnog pokretanja motora podmazivanje otežano ili onemogućeno. Zbog toga, posle velikog opterećenja, nemojte odmah ugasiti motor. Pustite ga da radi nekoliko minuta u praznom hodu pa ga zatim ugasite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.