U trendu

Zadnja vrata automobila kriju tajnu rupicu: Veoma je korisna, ali retko ko zna čemu služi

Mnogi automobili imaju funkcije koje se mogu otkriti samo uz pomoć priručnikom za rukovanje. Jedna od njih je i mala rupa na zadnjim vratima vozila sa petoro vrata.

To je mesto na koje skoro niko ne obraća pažnju na svom automobilu, jer se unutrašnja ploča vrata gotovo nikad ne vidi jer su većinu vremena zatrovana. Ipak, ova rupa može biti od velike koristi vozačima pogotovo ako se deca voze u automobilu.

Čemu služi ova rupa?

Mala rupa se nalazi zadnjim vratima na automobilima s petoro vrata. Iznad rupe možete videti simbol deteta, jer se radi o sigurnosti dece koja više ne mogu samostalno otvoriti vrata vozila. To se može aktivirati umetanjem ključa automobila u plastični otvor iza rupe i okretanjem ulevo.

Kada se osigurač zaključa trebalo bi da se čuje škljoc. Za ponovno deaktiviranje jednostavno ponovno okrenite ključ udesno.

Novopečeni roditelji koji nikada pre nisu koristili dečju bravu možda i ne znaju za ovu skrivenu funkciju. Mnogi umesto toga jednostavno koriste sistem centralnog zaključavanja, koji se često može aktivirati prekidačem u automobilu. Ali to ne nudi istu zaštitu, prenosi Fenix magazin.

Prava sigurnosna brava za decu u potpunosti sprečava otvaranje iznutra. Vrata automobila mogu se otvoriti samo spolja. Ipak, centralno zaključavanje znači da otvaranje spolja više nije moguće, ali se vrata često mogu otvoriti iznutra povlačenjem ručke dva puta – stoga nema dovoljno zaštite za decu.

Mnogi proizvođači automobila nude sigurnosne brave za decu direktno kroz otvor na unutrašnjoj strani vrata automobila. Za sisteme bez ključa, gde nema fizičkog ključa, možda ćete morati elektronski uključiti dečju bravu putem ekrana na vozilu.

Ako još uvek postoji rupa, u svom ključu bez ključa pronaći ćete skriveni ključ za hitne slučajeve pomoću kojeg možete okrenuti dečju bravu na vratima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.