U trendu

Zbogom, Bubo: Najslavniji auto odlazi u penziju i to konačnu (foto, video)

Prošlo je više od 70 godina otkako je prva Buba sišla s proizvodne trake u Volfsburgu. Ove godine sići će i zadnja.

A priliku da se oproste s modelom čiji je idejni začetnik Adolf Hitler dobiće samo odabrani. Kako je Volkswagen najavio još u septembru, priliku za oproštaj dobijaju Amerikanci. Buba u Final Edition izdanju označava kraj, a trenutno je mogu videti posetioci sajma automobila u Los Anđelesu. U 70 godina model je doživeo tri generacije, a prema poslovnim planovima Volkswagena prilike za naslednika neće biti, u bliskoj ni u daljoj budućnosti.

Naravno, tu ne mislimo na originalnu Bubu čija je proizvodnja prestala još 2003. godine, kad je obustavljena proizvodnja u meksičkim pogonima posle čak 21 milion proizvedenih primeraka.

A zadnja serija inspirisana je upravo “Última Edición” serijom kojom se oprostila originalna Buba. Stoga će i novi model na raspolaganju biti i u iste dve boje, bež i svetlo plavoj.

U ponudi je i kabriolet, a oprema uključuje hromirane detalje, šiber (na kupe modelu) i mlaznice sa toplom vodom za pranje vetrobranskog stakla. Tu su i Bi-Xenon svetla s LED dnevnim svetlima, LED zadnja svjetla, 17 i 18-inčne felne. I unutrašnjost odiše pravim luksuzom dostojnim jedne Bubu – kožom presvučen volan, ambijentalna rasveta, automatska klima, dekoracija od rđajućeg čelika.

Početna cena ove poslednje Bube opremljene 2.0 TSI benzincem sa 180 KS i šestostepenim automatskim menjačem je 23.045 USD. Evropski fanovi ipak neće dobiti priliku da je kupe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.