U trendu

Znate li da PRAVILNO koristite klima uređaj u automobilu? Mnogi prave ovih 6 grešaka

Leto je sve bliže, a samim tim i vrlo visoke temperature koje dovode do zagrevanja unutrašnjosti svakog automobila. Da bi vaš klima uređaj u vozilu radio bolje i kako biste izbegli kvarove, obratite pažnju na ovih šest stvari.

1. Ne palite istovremeno motor i klimu
Ovu grešku skoro svi prave. U želji da što pre rashladimo unutrašnjost vozila, palimo istovremeno i auto i klimu. Međutim, to stvara opterećenje.
Preporučljivo je da sačekate bar 30 sekundi nakon pokretanja motora. Vodite računa i o gašenju klima uređaja – potrudite se da ugasite klimatizaciju bar nekoliko minuta pre nego što ugasite motor.

2. Postepeno pojačavajte hlađenje
Još jedna u nizu čestih grešaka jeste i momentalno pojačavanje klime na maksimum. Ovaj potez je razumljiv s obzirom da temperature u unutrašnjosti vozila mogu zaista biti visoke tokom letnjih meseci. Ali, ta navika je izuzetno loša! Najoptimalnije bi bilo da postepeno pojačavate hlađenje, ali da uz to vodite računa da ne bude prevelika razlika u temperaturi jer to može biti jako štetno po zdravlje.

3. Dugme za recirkulaciju
Ovo dugme je jedno od onih koji se vrlo retko koriste – na njemu je nacrtan automobil sa malom kružnom strelicom. Zapravo, njegova namena kada se pritisne jeste da, umesto da uzima vazduh spolja, on koristi onaj koji se već nalazi unutar kabine. Ali, budite oprezni! Ako duže koristite ovaj sistem, vazduh se brže može razrediti, a vlažnost istog postati znatno velika.

4. Provera akumulatora i remena
Redovno proveravajte ova dva krucijalna elementa: ako je akumulator poprilično star ili je remen popustio, to se može odraziti na kapacitet i kvalitet hlađenja.

Slični tekstovi

5. Otvori za ventilaciju
Mnogi vozači zaboravljaju da prekontrolišu otvore za ventilaciju i spoljnu rešetku. Oni moraju uvek da vam budu čisti kako bi protok vazduha bio neometan i odgovarajući. Koristi održavanja ovih otvora čistim su i zdravstvene prirode – znatno manje nečistoća i bakterija će se naći u vašim plućima.

6. Na kratkim relacijama izbegavajte klima uređaj
Ne morate po svaku cenu paliti klimu. Ako do vašeg odredišta treba manje vremena, bolje je i po vaše zdravlje, ali i automobil da izbegnete paljenje klime.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar