Čačkanje nosa povećava rizik od OVE BOLESTI

Izuzetno ružna navika, ali neki ljudi ne mare za to. Ipak, sada je naučno dokazano da čačkanje nosa definitivno nije preporučljivo.

Naime, čačkanje nosa može da poveća rizik od razvoja Alchajmerove bolesti i demencije, saopštili su naučnici sa Griffith University u Australiji. Dosadašnja istraživanja pokazuju da patogeni takođe mogu da doprinesu razvoju Alchajmerove bolesti, ali putevi kojima ulaze u mozak do nedavno su bili nejasni.

Sada je studija istraživača iz Australije otkrila da jedna bakterija – Chlamydia pneumoniae ulazi u mozak preko olfaktornog nerva iz nosa što dovodi do razvoja amiloidnih beta plakova koji su karakteristični za Alchajmerovu bolest.

Na osnovu ovog saznanja naučnici tvrde da čačkanje po unutrašnjosti nosa oštećuje nazalnu sluzokožu, što olakšava bakterijama da dođu do mirisnog nerva i uđu u mozak. Čačkanje nosa je navika koja se generalno smatra neprijatnom, ali i bezopasnom. Međutim, istraživanje sa Griffith University ukazuje da aktivnost možda i nije bez rizika kao što se ranije mislilo.

Oštećenje sluzokože nosa i unošenje patogena mogu da povećaju rizik od Alchajmerove bolesti, pokazuju dosadašnja istraživanja i završavaju se ona koja će povrditi definitivnu uzročnu vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.