U trendu

12 najneverovatnijih činjenica o bebama koje verovatno niste znali

Ko su bebe? Ta preslatka stvorenja boje naš dom jednim osmehom, tope naša srca svojim glasnim smehom i daju nam potpuno novu perspektivu o životu. Osim toga, one su najneverovatnija mala stvorenja na planeti.

1. Bebe su rođene da đuskaju

Istraživanja su pokazala da se bebe rađaju sa osećajem za ritam, da odlično reaguju na tempo muzike i da u tome više uživaju i lakše se snalaze nego kada slušaju reči i govor oko sebe.

2. Odlični su plivači

Bebe su rođene sa takozvanim refleksom ronjenja. To znači da se njihovo telo navikne na vodu kada ih potopimo jer se njihovi otkucaji srca uspore a udah instinktivno zadrži.

Ono što je još neverovatnije jeste da bebe mogu da dišu i gutaju istovremeno, nalik ribama. To je navika koju su stekle još u stomaku, a ovu super moć gube oko 6. meseca starosti.

3. Nemaju oformljene čašice kolena

Bebine čašice kolena se formiraju tek nakon treće godine, to tada one savršeno funkcionišu i bez.

4. U toku prve godine bebama presvučemo oko 3.360 pelena

Nije ni čudo kada u početku piške svakih 20 minuta. Vremenom se bešika razvija pa je potrebno nešto ređe presvlačiti pelene.

5. Crvena je prva boja koju bebe prepoznaju

Pojedini naučnici smatraju da po rođenju bebe vide samo crnu, belu i sivu boju, dok drugi smatraju da im je svet koji vide ipak šareniji, al veoma mutan. U svakom slučaju, prva boja koju beba uočava i na koju reaguje je crvena, dok su poslednje plava i ljubičasta.

6. Razvijaju se neverovatnom brzinom

Za samo pet do šest meseci bebe postaju duplo veće nego na rođenju, a za prvi rođendan čak tri puta imaju veću kilažu od one na rođenju.

7. Svakog meseca porastu između 1 i 1,5 centimetara

Kada bismo ovom brzinom rasli, u odraslom dobu bili bismo visoki 51 metar!

8. Novorođenče nema prave suze

Iako plaču od samog rođenja, do treće nedelje starosti bebe zapravo ne mogu da proizvedu prave suze, već samo zvuk plača.

9. Želudac im je veličine oraha

Od ove veličine bebin stomačić se pod uticajem konstantnog priliva hrane širi i raste, i to kod mnogih beba ume da bude bolan proces.

10. Sva bebina kosa sa rođenja opada

Do četvrtog meseca bebine starosti sve vlasi njene kose opadaju i polako ih menja „nova“ kosa.

11. Bebino čulo ukusa prepoznaje samo slatko i kiselo

Nakon četvrtog meseca beba počinje da prepoznaje i slan ukus.

12. Imaju nesrazmerno velike delove tela

Sigurno ste primetili da bebe imaju prilično velike glavice u odnosu na telo. Glava novorođenčeta proporcionalno predstavlja četvrtinu tela, dok je kod odraslih ljudi reč o sedmini. Osim toga, oči beba su veoma krupne, jer već čine 75 odsto konačne veličine koju će dostići tokom života.

Složićete se da su bebe zaista neverovatna mala bića. U naše živote donose radost, uzbuđenje, neizvesnost, nove izazove i mnogo nove drugačije ljubavi, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.