U trendu

Beba će vas zbližiti?

Kada se pominju bebe i veza, pomene se, neretko, i to da će vas beba zbližiti s partnerom. U nekim slučajevima, to zaista bude tako, ali se ne tako retko desi ne samo da vas dete ne zbliži već i da vas dodatno razdvoji.

Odmah da kažemo, kako ne bi bilo nesporazuma: ovo nije tekst protiv imanja dece, ni protiv dece uopšte. Imati decu je divno, i zajedničko dete vas zaista može dodatno zbližiti s voljenom osobom, i to mnogo – da i ne spominjemo da su deca i bez toga jedna od najvećih radosti u životu. Ipak, deca nisu, sama po sebi, rešenje problema u vezi, niti će nakon rođenja deteta sve odmah postati savršeno i idilično u ranije problematičnom odnosu.

Na mnogo načina, beba vas može zbližiti. Međutim, imati bebu nije nimalo lako – iscrpljujuće je, i fizički i emotivno. Skoro stalno se pitate da li s bebom i, kasnije, detetom postupate kao što treba, da ne grešite možda u nečemu, šta ako postoji bolji način… Neretko se dešava da partnerka oseća da čini mnogo više nego partner, da su obaveze neravnomerno i nepravedno raspoređene, i to čini da se razočara u voljenu osobu – često i ne znajući da su za takve emocije dobrim delom odgovorni hormoni, a ne nešto što njen partner čini ili ne čini. Naravno, ako on zaista najveći deo brige prepušta njoj i ne pomaže joj, postaje još gore.

Zajednička briga o detetu može da bude divna i da na mnogo načina spoji partnere, ali ne treba zaboraviti ni na međusobno zbližavanje nezavisno od bebe. Ima onih koji će najveći deo energije uložiti u decu. Deci, naročito dok su sasvim mala, jeste potrebno mnogo, ali ako se odnos među partnerima zapostavi, oni će se emotivno udaljiti. Ukoliko možete da priuštite pouzdanu bebisiterku, ili imate nekog ko bi vam pričuvao dete, izađite nekad na večeru, samo vas dvoje. Ili se makar ušuškajte zajedno na kauču kad uspavate bebu.

Za mnoge je noć jedino vreme kad uspeju da operu veš i očiste kuću, ali pokušajte da povremeno izdvojite makar sat vremena samo za to da budete s voljenom osobom – i potrudite se da u tih sat vremena pričate i o drugim temama, ne samo o bebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)