Čitanje elektronske pošte poslate vašem detetu

Ima roditelja koji su skloni da čitaju elektronsku poštu upućenu njihovoj deci. Nije dobro to raditi, kao što nije dobro narušavati detetovu privatnost i izdati njegovo poverenje, jer to niti poboljšava odnos roditelj-dete, niti zaista doprinosi bezbednosti deteta.

Kada dete otkrije da čitate mejlove upućene njemu (ili čitate poruke iz njegovog mobilnog telefona, čitate njegov dnevnik i slično), ono se oseti izdano. Kako da veruje roditeljima koji mu nešto rade iza leđa? Naravno, roditelji treba da znaju šta se dešava s njihovim detetom, ali izdaja detetovog poverenja nije dobar način za to.

Ukoliko vam veruje, dete će vam samo odgovoriti ono što ga pitate. A ako narušite njegovo poverenje, makar vi govorili da je to zbog bezbednosti deteta, nećete više znati šta se dešava s njim. Pametno dete će, ako se oseti ugroženo, početi da briše porukice koje primi, kao i spisak poziva, brisaće mejlove, dnevnik će voditi na drugom mestu ili ga neće voditi uopšte, otvoriće novi mejl nalog za koji vi ne znate…

Otkrićete vi ponešto od toga, nije da nećete, ali nećete otkriti sve – a svakim daljim narušavanjem privatnosti svog deteta sve više ćete uništavati poverenje koje ono ima u vas, sve jasnije mu poručivati da je u pravu što krije stvari od vas, jer ga vi ne poštujete i ne verujete mu.

Znamo, nije lako. Svet kao da postaje sve opasniji, i sve vas je više strah za vaše dete, sve je jača potreba da znate šta se s njim dešava. Međutim, postoje i drugi načini da se to sazna, a ne da detetu radite iza leđa – razgovarajte otvoreno s detetom, pitajte ga ono što želite. Izgradite odnos pun poverenja s njim, pa će vam pričati šta radi. Narušavanjem njegove intime, kao što je čitanje mejlova poslatih njemu, samo ga odbijate od sebe – a onda se dete zaista nađe u nekoj opasnosti, a roditeljima nije jasno zašto se nije obratilo njima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.