U trendu

Deca koja jedu formulu nepotrebno su gojazna, a evo i zašto

Mnogim bebama se u prvih nekoliko meseci života daje previše hrane, poručuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), upirući prst na preterivanje s mlečnim mešavinama za hranjenje odojčadi.

Najbolja moguća kombinacija

Ranija istraživanja sugerisala su da deca od dva do tri meseca koja se hrane isključivo majčinim mlekom zaostaju u rastu i dobijanju kilaže. Kao rezultat toga majkama se savetovalo da uz dojenje deci daju i posebne mlečne mešavine za ishranu beba ili da odustanu od dojenja i pređu na hranjenje formulama.

U poslednje vreme utvrđeno je da majčino mleko nudi najbolju moguću kombinaciju hranljivih materija potrebnih za razvoj deteta.

Najnovija studija  SZO-a obuhvatila je 8.440 dece iz šest različitih zemalja i pokazuje da je dodavanje formula pogrešno. Istina, bebe hranjene na majčinom mleku mršavije su nego bebe hranjene formulama, ali naučnici smatraju da je to potpuno zdravo i zapravo način na koji deca treba da se razvijaju.

Željena težina

Stručnjaci SZO-a ustanovili su da je na starim grafikonima željena težina za dvogodišnjake i trogodišnjake bila za 15 posto do 20 posto prevelika. Očekivalo se da zdrava jednogodišnja beba teži između 10,2 i 12,93 kilograma, dok se zapravo zdrava težina kreće između 9,53 i 11,79 kilograma.

Istraživači smatraju da ovi podaci mogu delimično objasniti i zašto je današnja generacija odraslih deblja nego ikada pre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar