U trendu

Kada roditelj istuče dete, evo šta se događa: Objašnjenje čuvenog ruskog psihologa šokiralo je svet

Ruski psiholog s praksom dugom 30 godina, Mihail Labkovski poslao je jedan apel svim roditeljima: „Tući dete znači slomiti njegovu veru u život!“, piše Stil Kurir.

Prijatelji, hteo sam vam reći zašto ne smete da tučete decu (ako vam iz nekog razloga to nije očigledno), rekao je na početku ovaj psiholog.

Kada smo u stanju stresa, na primer, pretnja nam “visi iznad glave”, rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol – grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona se oslobađa u krvi. Ovu su “hormoni stresa” koji su odgovorni za reakciju na napad “udari ili beži”.

Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utiče na telo. Zbog toga se kod dece u prisutnosti roditelja ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti detetovo telo u razvoju od dodatnog opterećenja.

Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dete neće to nasilje percipirati kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to “normalno”, sve je u redu, tako mora da bude jer dolazi od roditelja.

Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dete koje od malih nogu veruje da su nasilje i agresija normalno stanje?

A što će se dogoditi ako dijete dođe u dodir sa stvarnom prijetnjom od odrasle osobe?

Odgovoriću vam s psihološkog, a ne fiziološkog stajališta.

Postoje dva scenarija: dete će postati agresor ili žrtva.

Tući dete znači slomiti njegovu veru u život.

Molim vas da pronađete snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u detinjstvu i sigurno se i dan danas sećate tih batina kao najbolnije stvari u detinjstvu.

Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.