Koje pravo ima dete u hraniteljskoj porodici?

Ako dete živi u hraniteljskoj porodici, njegova prava i šanse za razvoj i napredak se ne razlikuju od prava deteta koje živi sa svojim roditeljima. U hraniteljskoj porodici dete može da bude privremeno, tj. dok se ne reši problem u njegovoj porodici, ali i mnogo duže, sve dok se ne osamostali. Koja su to sve prava deteta u hraniteljskoj porodici?

Kada dete stigne u hraniteljsku porodicu, hranitelji treba da ga čuvaju, odgajaju, vaspitavaju i školuju, pomažu da razvija sve svoje fizičke i kreativne potencijale, razvijaju njegovo samopouzdanje i tako ga pripreme za samostalan život i rad. Sa napunjenih 10 godina, dete ima pravo da odluči da li želi da živi u hraniteljskoj porodici, kao i mogućnost biranja porodice. Ukoliko dete ima rođenog brata ili sestru, ima pravo da sa njim/njom bude u istoj hraniteljskoj porodici. Sve informacije o hraniteljima treba da mu budu dostupne, jer će mu to biti budući dom.

Pre nego što dete pristane da bude deo hraniteljske porodice, ima pravo da provede kod njih neko vreme kako bi se upoznali i uklopili, pa tako imaju i pravo da učestvuju u opremanju svoje sobe, kao i izražavanju svog mišljenja pri kupovini odeće, obuće i drugih potrepština.

Dete može da se viđa sa roditeljima i drugim srodnicima i drugim osobama koje tebi znače. Ovo pravo im se može uskratiti jedino ako viđanje sa njima nije dobro za dete. O tome odlučuje centar za socijalni rad. Ukolik odete nema kontakte sa roditeljima, ima pravo na informacije o tome gde se rodio i šta se dešava sa njegovim biološkim roditeljima.

Ako je dete pripadnik neke nacionalne ili verske manjine, njegovo pravo je da budeš smešten u hraniteljsku porodicu koja takođe pripada toj nacionalnoj ili verskoj manjini. Takođe, ima pravo da priča svojim jezikom, da se oblači u skladu sa svojim poreklom, kulturom, običajima i religijom.

I u hraniteljskoj porodici deca treba da imaju određene obaveze srazmerno svom uzrastu. Ali, naravno, imaju i pravo na slobodno vreme za druženje i igru.

Najmanje tri puta godišnje dete treba da posete i da razgovaraju sa njim predstavnici centra za socijalni rad, kako bi znali ima li bilo kakav problem. Osim toga, trebaju povremeno i da ga pozovu telefonom kako bi čuli da li je dete dobro i kako se snalazi u hraniteljskoj porodici.

Dok se dete nalazi u hraniteljskoj porodici, jednom mesečno treba da ga poseti savetnik za hraniteljstvo.

(pravadeteta.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.