U trendu

Lekar otkrio koju po život opasnu grešku prave roditelji s decom u kolicima

Kako su temperature počele da rastu, roditelji žele da zaštitite svoje bebe od sunca. Zato neki instinktivno pokrivaju dečja kolica raznim tkaninama, a upravo je to vrlo opasno, kaže dr. Raul Čodari s Kraljevskog pedijatrijskog koledža.

„Najveći rizik od pregrejavanja je između 11 i 15 sati, kada je sunce najjače“, izjavio je dr. Čodari za The Sun.

Lekar ističe da je ključno razmisliti čime pokrivate kolica. Odabir debelih pokrivača može uzrokovati da temperatura u kolicima znatno skoči.

„Pokrivač uopšteno nije rizik ako je reč o tankom, mrežastom materijalu.

„Osim vrste materijala, i boja igra ulogu. Svetle sintetičke tkanine su nešto bolje od tamnijih. Svetlije nijanse ne upijaju toliko toplote i reflektuju je“, dodao je.

Prethodno istraživanje švedskog pedijatra Svantea Norgrena pokazalo je da je temperatura u dečjim kolicima ostavljenima napolju između 11:30 i 13:00 dostigla 22 stepni Celzijusa bez pokrivača. A u pokrivenim kolicima skočila je na opasna 34 stepena Celizijusa.

„Postoje tri rizika o kojima brinemo, a to su dehidracija, iscrpljenost od vrućine ili toplotni udar i opekotine od sunca. Deca su ranjivija od odraslih, tako da često možda ne shvatamo koliko je vruće. Moramo posebno da zaštitimo decu, naročito onu mlađu od godinu dana“, pojašnjava dr. Čodari.

Kad god izlazite s detetom, nanesite mu kremu sa zaštitnim faktorom, a rizik od pregrejavanja u kolicima možete sprečiti postavljanje suncobrana za kolica.

„Ako su deca starija od šest meseci, ponudite im vodu ili razređeni voćni sok, domaći sladoled ili kockice leda. Tako ćete dete ohladiti“, napomenuo je.

Ako dete dojite, imajte na umu da će tokom vrućina češće tražiti hranjenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.