Obratite pažnju: 7 znakova da imate natprosečno inteligentno dete

Da li mislite da je vaše dete među najboljima u odeljenju? Uvek se ističete među svojim vršnjacima? Mnogi roditelji će prepoznati da je njihovo dete „posebno pametno“ u ranom uzrastu na osnovu veoma bogatog rečnika ili rešavanja matematičkih zadataka.

Kada je reč o natprosečno pametnoj deci, znaci se često mogu otkriti u ranom uzrastu, ali koji su tačno znaci? Da li to znači da dete može da zapamti mnogo informacija ili je u pitanju nešto drugo? S druge strane, ne smemo zaboraviti da veoma pametan ne znači isto što i uspešan, a nauka nam pokazuje da je uticaj roditelja najveći.

Naravno, ovo znanje će pomoći roditeljima da pruže najbolju podršku i razvoj dece će biti mnogo lakši. Deca koja su inteligentnija od proseka mogu se prepoznati po određenim znacima čak i u vrlo ranom uzrastu, a najvažnije znake donosimo u nastavku:

Knjige su mnogo više od prijatelja

Deca koja su pametnija od proseka ne uče samo da čitaju. Kada nauče da čitaju, čitanje pretvaraju u učenje, a to ih vodi u stalne avanture. Stručnjaci često naglašavaju važnost uključivanja knjiga u rani intelektualni razvoj. Čitanje obogaćuje rečnik i podstiče decu da diskutuju o različitim idejama. Stalna potreba za knjigama i redovno čitanje znak su da je dete inteligentno.

Uživaju u igri čak i kada su sami

Usamljenost nije nešto što stvara problem veoma pametnoj deci. Njihov um je već veoma zauzet. Dok se igraju kockicama ili bilo kojom drugom igračkom, njihova mašta radi i stvaraju kreativne igre. Slobodna igra je prilika za istraživanje, a rastavljanje stvari i kreativnost je njihova igra. Svaki put kada otkriju nešto novo, uzbuđeni su jer su prazni delovi njihovog mozga ispunjeni.

Magija je u neredu

Šta je zajedničko Albertu Ajnštajnu, Marku Tvenu i Marku Zakerbergu? Neuredni stolovi. Za decu to znači da će imati neorganizovane igraonice ili sobe. Odrasli znaju da se kreativnost često rađa iz haosa, a deca žele da rešavaju probleme i izmišljaju nove ideje. Organizovanje prostora se smatra veštinom, ali ako se pametnoj deci nametne previše reda, njihova sposobnost da napreduju može biti smanjena.

Um snima kao kamera

Natprosečno pametna deca mogu da čuju neku informaciju jednom ili dvaput, pa će je pohraniti i „pozvati“ kada im zatreba. Može da se radi i o „fotografskom” pamćenju, što je često znak natprosečno inteligentnog deteta.

Druženje nije uvek važno

Veoma pametna deca su često po strani, posmatraju i gledaju šta se događa pre nego što odluče da li žele da komuniciraju. Ovo je njihov način da saznaju da li žele da učestvuju u nečemu što se dešava oko njih. Ali neki stručnjaci takođe veruju da red rođenja ima veze sa društvenošću, na primer, prvorođena deca su obično mnogo društvenija i vole da prvi nešto urade, piše Healthyway.com.

Odlazak na spavanje je borba

Kada je neko pametan, veoma je teško smiriti um. Zbog toga se deca koja su pametnija od proseka često bore sa snom. Odnosno, ono što se smatra normalnim. Jedan od znakova da je dete visoko inteligentno je da je noćna sova i često misli da će mu nešto nedostajati ako zaspi. Istraživanja pokazuju i da ova deca, kada odrastu, često kasno idu u krevet, ali se kasnije bude.

Ne ističu se u svakoj oblasti

Pametna deca znaju svoju snagu i drže je se. Kada imaju hobi, moguće je da se potpuno urone u istraživanje i učenje. Ali to takođe znači da deca koja su pametnija od proseka ne uspevaju u školi. Jer određene teme nisu u njihovom fokusu. Iako zvuči kontradiktorno, radi se o tome da oni duboko tonu u neko područje i drže se toga, piše Žena.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.