U trendu

Ovih sedam stvari bi svaka majka trebalo da obeća svom detetu

Kad su uplašeni i uznemireni, mališanima ponekad nije dovoljan samo čvrst zagrljaj i poljubac, nego i konkretno obećanje da će se sve biti u redu. U životu se mogu javiti brojne takve situacije u kojima je naše obećanje ključno, pa ih valja prepoznati i uliti deci sigurnost iskrenim stavom.

1. Uvek ću doći po tebe

Znam da se plašiš da neću doći po tebe u vrtić. Ali čak i ako svi tvoji prijatelji odu i ti ostaneš poslednji, ja ću doći. Možda mi  se automobil pokvario, zaglavila sam u gužvi ili su me zadržali na poslu, ali uvek ću doći po tebe.

2. Uvek ću te voleti

Ako si zabrljao ili odlučio nešto pogrešno, moglo bi biti posledica, ali to neće promeniti ono što osećam prema tebi. Uvek ću te voleti. Tvoji izbori ne menjaju ko si u mojim očima. Uvek ćeš biti moje dete.

3. Uvek ću te slušati

Uvek možeš doći kod mene. Daću sve od sebe da ne umanjim tvoja osećanja ili preterano reagujem. Čak i ako si jako zabrljao, slušaću te. Ali treba da znaš da neka obećanja deci dolaze s upozorenjem. Ovo je jedno od tih upozorenja. Na kraju ću i ja hteti da razgovaram i nadam se da ćeš biti voljan da čuješ šta imam reći.

4. Pripremiću te za život

Neću ti olakšati put, ali daću sve od sebe da ti pomognem da rasteš u područjima koja su najvažnija: istrajnost, hrabrost, vera, mudrost i poštenje. Ponekad ovo pripremanje neće biti dobro, ali ja ću biti uz tebe, bodriti te i nikada te neću dovesti u situaciju za koju mislim da se ne možeš s njom nositi.

5. Uvek ću voleti tvog tatu

Znam koliko ti je važno da imaš mamu i tatu koji se vole i to pokazuju, pa će mi tvoj tata uvek biti prioritet. Čak i kad mame i tate nisu u braku, još uvek gajimo ljubav prema onom delu drugoga koji nam je pomogao da stvorimo našu decu.

6. Dopustiću ti da budeš ono što jesi, a ne ono što ja želim

Imaš neverovatan potencijal i želim ti sve najbolje, ali znam da se moje želje za tebe možda neće poklopiti sa tvojim izborom. Obećavam da ću ti dopustiti da se baviš onim što te zanima i da se izraziš na svoj način.

7. Obećavam da ću te pustiti kada budeš spreman

Ja za to možda nikad neću biti spremna! Jedna od najtežih, ali ipak najzahvalnijih stvari za mamu je posmatranje deca koja odrastaju. Borimo se s osećajem potrebe i spoznajom svog identiteta izvan toga što smo „mama“ 24 sata dnevno. Ali obećavam da ću popustiti stisak i verovati da se možeš pobrinuti za sebe kada za to dođe vreme. Ne napuštaj svoje snove ili ciljeve jer misliš da si meni potreban. Imaš moje dopuštenje da živiš sopstveni život, piše iMom, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)