U trendu

Ovo bi mogao da bude najbolji roditeljski savet koji ćete ikad čuti

Roditeljstvo je predivno ali i teško, a najteže je priznati da ne postoji jedinstveni recept po kojem ćete biti dobar roditelj. U moru saveta, danas zahvaljujući društvenim mrežama dostupnijih nego ikad pre, jedna mama otkrila je najbolji koji je čula od jedne prijateljice koja je takođe majka.

U razgovoru o uobičajenim temama, blogerka i mama po imenu Pati je u jednom trenutku od drage osobe čula nešto što je nateralo da se zamisli, kako objašnjava u svom blogu: „Pre svega, moramo biti osobe kakve bismo hteli da naša deca budu. Uvek će oponašati naše postupke više nego slušati naše reči.“

Možemo pokušati da ukrotimo narav naše dece, ali kako reagiramo na stres i frustraciju?

Dok govorimo svojoj deci da brinu za osećanja drugih ljudi, kako se mi odnosimo prema drugima? Ne radi se tu samo o odnosu prema deci i između supružnika, već je važno i kako tretiramo slučajne prolaznike, kasirke u prodavnici, kako pričamo o drugim vozačima u saobraćaju dok su deca s nama u automobilu, koje komentare čuju o našim kolegama ili našem šefu i slično. Svojoj deci možemo reći da budu ljubazna, strpljiva i pažljiva, ali kako se ponašamo kada mislimo da nas ne gledaju?

Najdublja pitanja po pitanju roditeljstva se ne odnose na to da li je u redu udariti dete, vikati na dijete, koristimo li platnene ili jednokratne pelene, dojimo li ili hranimo dete formulom, kakav stav imamo o psovanju, golotinji, hranimo li decu slatkišima i slično.

Roditeljstvo podrazumeva konstantan rad na sebi i promene na onim delovima svojih ličnosti koji iziskuju rad i napredak, a tek onda vaspitanje dece i usmeravanje njih prema onome što verujemo u svom srcu da je ispravno, kaže Pati, a prenosi Index.

Dakle, stvari su jednostavne. Budite ljudi kakvi biste hteli da i vaša deca jednog dana postanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)