U trendu

Ovo staro muško ime simbol je zdravlja i uspeha, a i danas je veoma popularno

Ovo staro muško ime poslednjih godina je ponovo postalo popularno među roditeljima u Srbiji te se redovno nalazi među 10 najpopularnijih u našoj zemlji.

O poreklu imena Vasilije postoje različite teorije.

Prema jednoj, poreklo vodi iz grčkog jezika i potiče od reči „basilios“, što znači carsko, kraljevsko, vladarsko, plemićko.

Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči „basil“, koja znači ime biljke bosiljak ili basilika.

Značenje muškog imena Vasilije, u “prenesenom” smislu, može da se protumači kao – “onaj koji je kruna uspeha” ; “onaj koji je rođen da vlada” ; “onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara” ; “onaj koji ima uspeha u životu” ; “onaj koji je kao kralj” ; “osoba koja je zdrava” ili “ona osoba koja je mirisna kao bosiljak” ; “onaj koji se u sve meša” ; “onaj koji je “zelen” (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)” .

Najpoznatiji nadimci i imena “od milja” za ime Vasilije su – Vasa; Vaso; Vaske; Vasko ili ime Vaskić, dok su izvedenice i varijantne forme imena Vasilije relativno retke, a najpoznatije su pak Vasilj; Vasilij; Vaskez; Basil; Vasil ili neka poznata ženska imena, kakva su Vasilija i Vasilisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar