Ovo zaboravljeno žensko ime vraća se u modu, sve je popularnije i u Srbiji

Sve češće roditelji u Srbiji odlučuju da detetu nadenu neobično ime, netipično za naše područje. Tradicionalna i uobičajena imena poput Jelene, Milice, Marije, Nikole, Jovana padaju u zaborav, a devojčice i dečaci dobijaju jedinstvena i zvučna imena, kojima često nisu potrebni ni nadimci.

Jedna od najpoznatijih sportskih novinarki Dileta Leota nedavno je na svet donela ćerku i dala joj ime Aria. Iako ovo prelepo ime na prvu možda zvuči moderno, zapravo je reč o davno zaboravljenom imenu koje se pre par godina ponovo vratilo u modu. Naime, reč je o ženskom imenu italijanskog porekla koje u prevodu znači lavica, plemenita, časna.

Ovom je imenu od samo četiri slova popularnost porasla u poslednjih nekoliko godina, najviše zahvaljujući likovima u jednim od najgledanijih serija „Igra prestola“ i „Slatke male lažljivice“, serijama koje su se prikazivale i kod nas. Stoga, nimalo ne čudi što su ovo ime počeli vrlo rado da biraju i roditelji u Srbiji.

U nekim se zemljama ovo ime takođe daje i muškoj djeci, pa tako u Indiji to može biti ime i za dečaka i devojčicu, dok je u arapskim zemljama ovo ime uglavnom izbor roditelja za njihove sinove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.