U trendu

Pojavio se novi vid roditeljstva, psihijatri tvrde da je poguban za decu

Psihološkinja Kim Sejdž upozorava na novi roditeljski stil koji se naziva roditeljstvom u ljusci jajeta.

„U srži ovog emocionalno nesigurnog roditeljskog stila je stvarna emocionalna ugroženost. Njime se dete stavlja u položaj u kojem uvek mora biti preterano oprezno oko toga šta se može dogoditi“, pojasnila je doktorka.

Psihijatar Ziša Kan za časopis Parents pojašnjava da je ovaj roditeljski stil sve popularniji na Tiktoku, ali mnogi nisu svesni da je opasan po psihološko stanje deteta.

„Ko sledi roditeljstvo u ljusci jajeta, on je jednostavno takav“, kaže.

Glavna karakteristika ovog stila je nepredvidljivost

Psihoterapeutkinja En Hindel daje primer ovakvog načina roditeljstva: „Kada roditelj ima nestabilna raspoloženja, ispade i nedosledna ponašanja, njegova deca oko njega hodaju kao po ljusci jajeta. Zato se tako zove“, objašnjava En Hindel, te navodi da je glavna karakteristika ovog stila nepredvidljivost.

„Uobičajeno je da neki roditelji brzo menjaju raspoloženja. Najekstremniji oblici roditeljstva u ljusci jajeta uključuju ozbiljno psihičko zlostavljanje koje može izazvati promenu uloga između roditelja i deteta. Dete se oseća odgovornim za svoje roditelje i krivi sebe kada stvari ne idu po želji roditelja“, dodaje.

Roditelji koji praktikuju ovaj stil verovatno su odrasli u nestabilnom okruženju i nisu naučili da se nose s neprijatnim osećanjima. Ukoliko roditelji ne reše svoje probleme iz prošlosti koji uzrokuju nestabilnost u sadašnjosti, njihove reakcije utiču na sve oko njih, uključujući i decu.

Terapija može da pomogne

Prema rečima doktorke Hindel, roditeljstvo u ljusci jajeta može izazvati dugoročne posledice po mentalno zdravlje deteta, uključujući anksioznost, depresiju i nestabilna raspoloženja. Zbog toga, savetuju psihijatri, najbolje je potražiti stručnu pomoć terapeuta. Neke taktike koje bi mogle pomoći su kognitivna bihevioralna terapija, psihodinamička psihoterapija i interpersonalna terapija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar