U trendu

Srednje dete u vezi

Pisali smo već o tome kako će se u vezi, verovatno, ponašati osoba koja je prvo dete u svojoj porodici. Sad, nije svako najstarije dete, niti samo najstarija deca imaju veze – moglo bi biti zanimljivo i saznati nešto o tome kako bi se u vezi ponašalo srednje dete.
Kao i za prvorođene, ni za srednju decu nema univerzalnih pravila, jer niti su sva srednja deca ista, niti su sva rasla u istim okolnostima. Ipak, neki obrasci ponašanja biće verovatniji nego neki drugi, pa evo šta, generalno uzev, možete da očekujete od dečka ili devojke koji imaju i mlađu i stariju braću ili sestre.
Srednja deca su najčešće prilično prilagodljiva. Niti su prvenci, mamin i tatin ponos i dika, niti su najmlađi, mezimci porodice, već su morali da nauče da osciliraju između starije braće i sestara, koji ih tretiraju kao „bebe“, i mlađe braće i sestara, prema kojima moraju da imaju obzira, jer su mlađi. Zbog toga su srednja deca i u vezi najčešće veoma prilagodljiva potrebama i željama voljene osobe, i to nekad u toj meri da to može da vam ide na živce i da vam se učini da ste pored slabića. Međutim, srednja deca su u najvećem broju slučajeva vrlo daleko od slabića – ukoliko veza zapadne u krizu, prvi će pokušati da izglade situaciju i najverovatnije će biti uspešni u tome. I u većini ostalih stvari su često veoma snalažljivi, pošto su morali da nauče kako da se snađu za svoje potrebe oscilirajući između prvenaca i mezimaca.
Srednja deca su često odlične diplomate i super su u nalaženju kompromisa. Spremni su da saslušaju druge, ne vole sukobe i nesporazume, trude se da svima bude dobro, nekad i po cenu toga da zanemare sopstvene potrebe – važniji im je mir nego da po svaku cenu isteraju svoje.
Biti sa srednjim detetom u vezi može da bude super, samo se treba potruditi da oslušnete i njihove želje i potrebe, da im pokažete da želite da im ugađate koliko i oni vama – obožavaće vas zbog toga. U suprotnom, lako je zapasti u zamku da ih pustite da vam večito ugađaju i da se i neosetno pretvorite u tiranina, a da onda ne možete da shvatite „šta im je odjednom“ i zašto su vas ostavili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)