Šta ako uz vaše dete nastavnici stave nemirno?

Nije retkost da nastavnik reši, ako je neko dete problematično, a vaše mirno i poslušno, da problematično dete smesti u klupu pored vašeg, da ga ono smiri. Nekada to može da u nekoj meri pomogne, ali nekada mirno dete bude povređeno, što nikako ne bi trebalo dopustiti.

Neka nemirna deca su samo, pa, nemirna – pričaju na času, teško im je da se skrase na mestu i slično; nisu problematična u smislu da su nasilna. Tada vaše mirno dete nije u opasnosti, neće biti povređeno. Međutim, problematična deca su nekada nasilna – a ako takvo dete bude smešteno pored vašeg, onda vaše dete definitivno može da bude povređeno. Da i ne spominjemo da vaše dete zaista nije dužno da vaspitava tuđu decu, niti je u redu opteretiti ga takvim zadatkom.

Šta učiniti u takvoj situaciji? Nije moguće dati odgovor koji će stoprocentno pomoći, ali svakako da ne treba samo tako dopustiti da vam dete bude maltretirano u školi. Jedna mogućnost je da od nastavnika zahtevate da vaše dete bude smešteno pored nekoga ko ga neće maltretirati; imate puno pravo da to tražite, dok nastavnik nema pravo da zahteva da vaše dete bude nečiji vaspitač. Ukoliko to ne pomogne, možete se obratiti direktoru škole i zahtevati ono što ste prethodno tražili od nastavnika.

Po potrebi, možete zapretiti i tužbom, kao i mogućnošću da se obratite medijima – nijedan direktor neće želeti da mu škola bude „na tapetu“.
Ukoliko ni to ne pomogne, ostaje mogućnost da dete ispišete i upišete u neku drugu školu; neretko tada lakne i vama i detetu, i budete zadivljeni kako vam je dete odjednom „procvetalo“.

Kao što smo rekli, nema garancije da će uspeti, a nema ni lakih rešenja. Ali, svakako je bolje pokušati i dati sve od sebe kako biste zaštitili dete. Ne samo da tako pomažete detetu već mu dajete i primer kako bi ono trebalo da postupi, ohrabrujete ga, pružate mu podršku i učite ga da ne treba da prihvati da bude žrtva maltretiranja.

Ovo je bio laički članak. Za više podataka moglo bi da pomogne da se obratite pravniku koji bi vam rekao koja su vam prava i mogućnosti i kako da ih sprovedete u delo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.