U trendu

Terapeuti upozoravaju: Ovu reč ne bi trebalo da govorite deci, štetna je

Način na koji roditelji odgajaju dete utiče na njegov dalji rast i razvoj, ali i uspeh. Kako objašnjavaju terapeuti, određene rečenice koje koriste mogu ozbiljno naštetiti njihovom mališanu, a jedna od tih fraza jest “pazi“. Iako je razumljivo da su roditelji zabrinuti za bezbednost svoga deteta, ponekad mogu preterati, a ova rečenica često ima više štete nego koristi, prenosi Lifehack.

Iako naizgled nema ništa loše u tome i roditelji ovu frazu prvenstveno koriste s najboljom namerom, navodno ne daje pozitivne rezultate.

Terapeuti naglašavaju da dete, ako roditelji neprestano koriste izraz “pazi“, oseća kao da ne veruju njegovim sposobnostima ili da postoje određene opasnosti koje samo odrasli mogu videti. Kod deteta to može dovesti do razvoja strahova, ali i gubitka vere u sebe, prenosi Index.

Osim toga, bez ikakvih detalja ili uputstava, dete ne zna zbog čega uopšte treba da bude oprezno. Potrebno mu je objasniti na šta treba da pripazi i zašto. Terapeuti tvrde kako bi, bez tačnih objašnjenja, dete ovako moglo sve da počne da doživljava kao pretnju. Izjavu “pazi“ korišćenu bez detaljnih uputstava dete bi moglo da prevede kao upozorenje da pazi na sve oko sebe.

Misliće da je apsolutno sve oko njega potencijalna opasnost, zbog čega može postati paranoično. Isto tako, istraživanja su pokazala da se deca čiji roditelji neprestano koriste ovu frazu manje bave fizičkim aktivnostima zbog mogućnosti od povreda. Retko izlaze iz svoje zone komfora jer im je to previše zastrašujuće, dodaju terapeuti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar