U trendu

Važno je: Ove reči upućujte deci svakodnevno!

Deca, poput sunđera, upijaju sve što kažete.

Ako iz dana u dan čuju kritike i prigovore, odrastaju u nesigurne ljude. Kad roditelji ispuni dete ljubavlju i podrškom, ono kopira i prenosi to ponašanje u odrasloj dobi.

Koje izraze treba ponavljati sinu ili ćerki svaki dan kako bi odrasli u jake i zdrave ljude?

Volim te

Psiholozi se slažu da je „Volim te“ izjava koja deci treba poput vazduha. Dete mora znati i čuti da je dragoceno za roditelje. Dodajte „vrlo jako“ da biste pojačali efekat. Ljubazna reč detetu u bilo kom uzrastu neće naštetiti.

Ne plaši se. Siguran si.

Ova fraza je takođe veoma važna, posebno u prvim godinama života. Dete koje se oseća sigurno pored roditelja mnogo je manje verovatno da će stupiti u kontakt sa lošim društvom. Kako odrasta, potreba za ovom frazom nestaje i može je zameniti: „Razumem i podržavam te“.

Vrlo si dobar

Reči koje naglašavaju pozitivnost deteta u celini, njegove važne i korisne osobine.

Veoma si lepa

Razgovor sa devojčicama je posebno važan. Iako dečak to takođe mora čuti izraz „Veoma si lep/a“ ima pozitivan uticaj na detetovo samopouzdanje.

Pametan si

Takođe, ne zaboravite da ponovite deci da su veoma pametna. Imajte to na umu ako sin ili ćerka smisle nešto zanimljivo, reše važan zadatak ili urade nešto mudro.

Slušam te pažljivo

„Reci mi, veoma me zanima“ Ove značajne pozitivne fraze pozivaju dete na razgovor i pokazuju roditeljsku spremnost da posveti vreme detetu. Veoma je važno objasniti deci koja formiraju svest o sebi kao ličnosti da njihove reči imaju značenje za roditelje.

Uspećeš

Korisno je reći pre nego što dete nešto postigne – položi ispit, govori na takmičenju, peva na koncertu. Morate mu pokazati poverenje i kako ga podržavate.

Ti si voljena osoba

Naglašava ne samo biološku srodnost, već i duhovnu. Spremnost da budete blizu u bilo kojoj situaciji, bez obzira na to šta se desilo.

Život je sreća! Svet u kome živiš je veliki i lep!

Formiramo pozitivan stav prema svetu oko nas. To ne znači da treba stalno da nosite ružičaste naočare samo budite u stanju da se fokusirate na pozitivne aspekte života i našeg sveta. I, naravno, ne zaboravite da izgovarate ime sina ili ćerke. Za svaku osobu, dete ili odrasle, vrlo je važno da svoje ime čuje od drugih ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)