U trendu

Kako zainteresovati dete za prirodu?

Danas kada je gojaznost među decom u porastu, i kada deca kao da su sve više prikovana za ekrane, što kompjuterske, što televizijske, mnogo dobrog svom detetu možete pružiti time što ćete ga od malih nogu učiti ljubavi prema prirodi i tome da što je moguće više vremena provodi napolju.

To nije lako izvesti, naročito ako ni sami nemate naviku da puno vremena provodite na otvorenom, ali trud se i te kako isplati, jer se vraća kroz zdravlje i radost vašeg deteta. Zato, evo nekih načina kako da se već i malo dete zainteresuje za prirodu.

1. Posmatranje ptica. Povedite dete u park ili negde u prirodu i zajedno posmatrajte ptice. Recite mu kako se koja vrsta zove, čime se hrane, poneku zanimljivost o njima… Vaše poznavanje ptica svodi se na to da umete da prepoznate vranu, goluba i vrapca? Ponesite digitalnu kameru i slikajte ptice koje vidite, pa ih kasnije, može i zajedno s detetom, potražite u nekoj enciklopediji ili na internetu. Ptice su već i maloj deci zanimljive za posmatranje, a kasnijim istraživanjem možete ponešto da naučite i vi.

2. Posmatranje insekata. Insekti izazivaju različite reakcije kod male dece, nekada to bude fascinacija, nekada su već od starijih naučila da ih se boje i gade ih se. Ako nećete baš da umrete od straha i/ili gađenja čim vidite nekog insekta (naravno, treba izbegavati one na koje ste alergični), posmatranje insekata biće fascinantno iskustvo za vaše dete, a biće mu zanimljivo i sve što budete umeli da mu ispričate o njima (plus nije loše od starta naučiti mališane da se ne plaše bezopasnih vrsta).

3. Igranje u blatu. Ali, blato je prljavo! Jeste – i mnogi klinci ga obožavaju. Blato ili pesak. Zabavno kao gradivni materijal, pruža vašem mališanu puno mogućnosti da razvije kreativnost. Pobrinite se da dete baš ne gura prljave ruke u usta, nakon igranja ga temeljno okupajte, i imaćete veoma veselog i srećnog mališana koji mnogo voli da se igra napolju.

4. Skupljanje stvarčica. Već će i šetnja kroz prirodu i trčkaranje biti zabavni malom detetu, a biće mu zanimljivo i da, zajedno s vama, sakuplja interesantne kamenčiće, perje, opale listove, poneki lep cvet… Ponesite kutiju, kesu ili torbu u koju ćete staviti sakupljena blaga, pa ih po povratku kući vaš mališan može razvrstavati, igrati se njima, neka od njih odbaciti… Lišće i biljčice možete sačuvati (cveće možete ispresovati i osušiti između dva lista hartije pritisnuta nečim teškim). Ovakav provod u prirodi biće zabavan i vama i detetu, a kolekcija će detetu biti zanimljiva i nakon što se vrati kući, i predstavljati zgodnu „mamilicu“ da uskoro ponovi avanturu i nađe još interesantnih stvarčica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.