U trendu

Bogat prateći program Festivala autorskog filma

BEOGRAD – Bogat i raznovrsan program Festivala autorskog filma i članovi žirija koji će odlučivati o nagradama na ovoj filmskoj smotri predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Kombank dvorani.

Pre početka konferencije direktor FAF-a Igor Stanković osvrnuo se na odlazak teoretičara filma i profesora Vladimira Petrića.

„Petrić je u okviru programa festivala preko svoje fondacije dodeljivao nagradu za najsinematičniju skvencu u čast Slavka Vorkapića američkog teoretičara filma, reditelja i profesora.

Od ovog festivala tu nagradu ćemo dodeljivati u čast Vlade Petrića. Ove godine čast da odabere film sa najsinematičnijom sekvencom imaće teoretičar filma Vlastimir Sudar, profesor na Londonskom Univerzitetu i predsednik fondacije „Aleksandar Saša Petrović“, kazao je Stanković i dodao da će Petrićev film „Zid sećanja“ o zidu harvardske kancelarije u kojoj je radio, biti prikazan u posebnoj projekciji u okviru programa FAF-a.

Stanković je najavio da će FaF u trendu izlaska beogradskih festivala u unutrašnjost boti predstavljen ove godine u nekoliko gradova Srbije.

„Specijalne projekcije tokom trajanja festivala biće organizovane u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici. To je veliki pomak za naš festival koji traje već četvrt veka“ kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima FAF je dobio sredstva na konkursima Ministarstva kulture i informisanja i gradskog sekretarijata za kulturu.

„Od svih filmskih festivala koji dobijaju sredstva na konkursu Gradskog sekretarijata za kulturu FAF dobija najviše, celih milion dinara“, kazao je Stanković.

Seletorka programa FAF-a „Hrabri Balkan“ Maša Seničić kazala je da ova selekcija nikada nije homogena i da je spoj različitih filmskih glasova, žanrova i tema.

„Ove godine u selekciji imamo čak tri dugometražna filma što se do sada nije dešavalo. Selekcija je takmičarska i u njoj mogu da se nađu svi ekperimentalni, dokumentarni, kratki, digometražni filmovi. Srećna sam što smo na kraju zatvorili program sa 9 filmova iz 5 zemalja: Srbije; Bosne i Hercegovine, Turske, Grčke, Hrvatskle“, kazala je Seničić.

Među ostvarenjima koje čine program festivala „Hrabri Balkan“ izdvaja se film „Električni labud“ nastao u koprodukciji Argentine, Francuske i Grčke u režiji Konstantina Kotzamnia.

Publika će imati prilike da vidi i hravtski film Mezostajun u režiji Ivana Ramljaka, ali ostvarenje srpskog reditelja Stefana Đorđevića „Poslednja slika o ocu“ koje je već nagrađivano na inostranim festivalima.

Stefan Ivančić je predstavio program „Bande A Part“ u selekciji reditelja Vladimira Perišića.

Ivančić je napomenuo da program od početka predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije i da će publika imati priliku da vidi nove tendencije u savremenom filmu.

„Tu imamo ostavrenja tri velika autora svetske kinematografije. Pedro Košta iz Portugala se predstavlja filmom „Vitalina Varela“ koji je osvojio „Zlatnog Leoparda“ na festivalu u Lokarnu. Film „Sloboda“ španskog reditelja Alberta Sere je osvojio specijalnu nagradu žirija u Kanu, a ostvarenje „Zatoj“ Lava Dijaza ovog puta traje samo četiri sata za razliku od njegovih ostavrenja koja straju 7 ili 12 sati“ kazao je Ivančić.

U programu Antologija FAF-a biće prikazana remekdela svetske kinematografije koja su „otkrivena“ na prethodnim izdanjima festivala kao što su „Trči Lola trči“, „Cezar mora umreti“, „Levijatan“, „Ja, Danijel Blejk“, „Profesorka klavira“…

Povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti Saše Petrovića biće prikazano 8 dugometražnih i još toliko kratkih filmova u počast velikom reditelju koji je na neki način zaštitni znak festivala.

Srdan Golubović je predstavio žiri koji će odlučivati o nagradama festivala među kojima je i „Gran Pri Aleksandar Saša Petrović“.

„Žiri sačinjavaju srpski reditelj Ognjen Glavonić, njegova koleginica iz Hrvatske Hana Jušić i francuski filmski kritičar Arijel Švajcer“, kazao je Golubović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.