Branka Veselinović: Sa čašću primam nagradu „Mali princ“

BEOGRAD – Nagrada za životno delo „Mali princ“, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručena je glumici Branki Veselinović 18. septembra u njenom domu, dva dana nakon njenog 101. rođendana.

„Pozdravljam ljude iz celog sveta i vrlo sam srećna što kao nekadašnja međunarodna ambasadorka Unicefa dobijam ovo priznanje. Mnogi ovako duboku starost ne mogu da dožive i jedna sam od retkih koji u ovom dobu života sa zadovoljstvom, čašću, poštovanjem i uzbuđenjem primaju ovu nagradu. Zahvaljujući umetničkom i humanitarnom radu doživela sam da mi ovom dodelom čestitate 101. rođendan“, rekla je Veselinović tom prilikom.

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.
Najstarija je srpska glumica i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojom 101 godinom života i 81 godinom glumačke karijere.

Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, te više od 50 televizijskih serija i filmova.

Pored Veselinović, dobitnik ovogodišnje nagrade „Mali princ“ je i Ranko Risojević, pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik, kome će priznanje biti uručeno na otvaranju festivala, 22. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica.

Takmičarski program otvoriće predstava „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po romanu „Zov divljine“ Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova.

Dan kasnije u takmičarskom programu biće izvedene tri predstave: „Vila Helena i princ Argyelus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, „Bajka o ribaru i ribici“ Teatra „Petruška“ iz Rusije, „24 bake“ Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

(Tanjug)

Napišite komentar