U trendu

Ciklus Radjanje od sutra u Likovnom salonu Kulturnog centra u Novom Sadu

Izložba radova Ljubiše Djurića „Radjanje“ biće otvorena sutra u 19.00 u Likovnom salonu Kulturnog centra u Novom Sadu, a umetnik će predstaviti izbor dela iz ciklusa o nastajanju života, umetnosti i slike, kroz prizmu crno-belog kontrasta.

Istoričar umetnosti Radoš Gačić rekao je u najavi izložbe da je umetnik ostvario kroz ciklus „Radjanje“ poseban lični estetski zanos i eksperiment, jednostavan, jedinstven i gotovo savršen.

„Dva ključna elementa radjanja – žena i jaje, pomoću dva osnovna crtačka i slikarska elementa – crnog i belog, postaju estetske celine u ciklusu slika, objekata, kolaža, asamblaža. Od minimalizovanog formata do ogromnih slikanih površina kolorisanih u boje zvuka, radosti i lepote radjanja“, rekao je Gačić.

Prema njegovim rečima, Djurićev umetnički opus „Radjanje“ u kontrastu crno-belo je samo jedan od ciklusa stvaranja u dugogodišnjoj karijeri umetnika istančanog senzibiliteta okrenutog isključivo konceptu umetničkog dela i njegovoj simboličkoj celini i suštini.

„Taj krajnje uprošćeni svet umetničkog dela, sveden na tako malo elemenata, prikazuje visokoprofesionalan, besprekorno čist, krajnje jednostavan a skoro potpuno dorečen stav i odnos umetnika prema odredjenoj ideji i životnom promišljanju. Krajnje simbolički i značenjski elegantno rešeni problemski postulati slike, i slikarsko dostignuće u duhu modernizma, zaokružuju jednostavnu estetsku celinu“, dodaje se u najavi izložbe.

Akademski slikar Ljubiša Djurić živi i radi na relacji Beograd – Pariz i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i udruženja francuskih umetnika „La maison des artistes“ iz Pariza, a izlagao je u Srbiji, Francuskoj, Crnoj Gori i Rumuniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.