U trendu

Dokumentarac o stradanju Sirijaca kandidat za Oskara

LONDON, 15. januara (Reuters) – Autori dokumenatarnog filma „Za Samu“ Vad al-Kateab i Edvard Vots izrazili su nadu da će njegova nominacija za Oskara podsetiti na stradanje Sirijaca u skoro devetogodišnjem rata.

„Za Samu“ nominovana je u kategoriji za najbolji dokumentarni film, pošto je dobio četiri nominacija za britansku nagradu BAFTA i nagradu na Kanskom festivalu.

„Pre oko tri godine bio sam na mestu gde nisam znao da ću biti živ ili ne, a sada sam pod reflektorima“, rekla je za Rojters Vad al-Kateab.

„Nadam se da je ovo velika prilika da se baci svetlost na stvari koje nažalost i dalje dešavaju u (sirijskoj provinciji) Idlib i takođe se nadam da će narod Sirije dobiti izvesnu nadu iz uspeha „For Sama“, dodala je autorka filma.

Kako navodi Rojters, film je njeno ljubavno pismo njenoj kćerki Sami.
Film u kome je ona narator, napravljen je iz 500 sati materijala koji je snimila tokom pet godina, počev od vremena početka ustanka u Alepu kada je imala 18 godina.

To je hronika njenog života – zaljubljivanje u njenog prijatelja, doktora Hamzu, njihovo venčanje, rođenje Same, u vreme kada se rasplamsava sukob oko njih.

Počela je da snimas mobilnim telefonom a kasnije je došal do bolje, profesionalne opreme, pošsto je počela povremeno da izveštava za britansku televiziju iz Alepa.

Al-Kateab, koja je bila u drugom stanju s drugo kćerkom, Tajmom, na kraju je morala da napusti Alep i preko Turske dođe u London, gde je s Votsom pretvorila stotine sati video materijala u film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar