U trendu

Gran pri „Sofesta“ filmu Vinka Brešana

SOPOT – Gran pri 48. Filmskog festivala u Sopotu – „Sofest“ pripao je filmu „Koja je ovo država“ u režiji Vinka Brešana i produkciji kuća „Interfilm“ i „Zillion film“, saopštio je večeras žiri u sastavu: Radoslav Zelenović (predsednik), Jovana Gavrilović i Dejan Dabić.

Žiri je u obrazloženju istakao da ova kompleksna filmska priča, ispričana nelinearnom dramaturgijom, u kojoj se kombinuju san i java, komični i dramski elementi, u suštini je melanholična satira koja opisuje stanje duha u našem regionu, primetivši da je svaki segment filma, od glume do kamere i muzike, uklopljen u jednu neraskidivu celinu.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Goranu Markoviću za film „Delirijum tremens“ u kome je, prema oceni žirija, priču o glumcima i glumi podigao na nivo univerzalne metafore virtuoznim filmskim rukopisom, čime je još jednom potvrdio svoje mesto među klasicima domaće kinematografije.

Nagrada „Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Snežani Bogdanović za ulogu Ane u filmu „Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića, koja „postepeno, suptilno, poput tkanja, izgrađuje psihološku studiju žene koja ne odustaje od potrage za sinom čak i onda kada njeni bližnji to smatraju uzaludnim“.

Nagrada „Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu „Delirijum tremens“.

Žiri je ocenio da on sugestivno dočarao preispitivanje glumca koji se nalazi na životnoj i stvaralačkoj prekretnici i da je pritom još jednom demonstrirao široki repertoar glumačkih mogućnosti – od komičnih do dramskih.

Specijalno priznanje stručnog žirija dodeljeno je potshumno Nebojši Glogovcu za ulogu Goluba u „Južnom vetru“ reditelja Miloša Avramovića, kojom je, kako je istaknuto u obrazloženju, potvrdio ne samo svoju glumačku neponovljivost, kreirajući zastrašujući lik glavnog antagoniste filma, već je, poslao i svojevrsno upozorenje.

„Ovo priznanje je povod da odamo počast celokupnom glumačkom doprinosu koji je dao srpskoj i kinematografijama u regionu“, istakao je žiri.

Specijalno priznanje za „negovanje pomalo zapostavljenog, važnog žanra naše kinematografije, dečijeg filma“, žiri je dodelio filmu „Zlogonje“ Raška Miljkovića, „filmu sa humanom porukom koji sa zadovoljstvom gledaju sve generacije“.

Na 48. „Sofestu“ prikazano je 18 filmova, a žiri je odluku doneo jednoglasno.

Ovogodišnji Filmski festival u Sopotu, održan pod sloganom „Po jutru se dan poznaje“, bio je posvećen reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću, kome je uručena i Nagrada za doprinos filmskoj umetnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar