U trendu

Iz Republike Srpske 52 izdavača na Beogradskom sajmu knjiga

BEOGRAD – Na 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga iz Republike Srpske dolazi 52 izdavača koji će u sajamskim salama za promocije i na štandu predstaviti 111 izdanja.

Deseti nastup Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjiga obuhvatiće 55 programa u okviru kojih će biti predstavljeno 98 knjiga, monografija i zbornika, 11 časopisa za književnost, nauku, kulturu i umetnost, kao i dva kalendara Srpskog prosvetno-kulturnog društva „Prosvjeta“.

Sa željom da svaki nastup učine prepoznatljivim, kako po izgledu štanda, tako i izborom teme ili srpskog pisca čijem delu posvećuju posebnu pažnju, ove godine su se opredelili za 150. godišnjicu prve srpske čitaonice u Banjaluci, koja je 1868. otvorena u banjalučkoj Bogosloviji, prvoj srpskoj srednjoj školi u Bosni i Hercegovini.

To će se videti i na štandu Republike Srpske i na promocijama knjiga i monografije posvećene toj godišnjici, a posebno na izložbi koju je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pripremila za ovogodišnji Beogradski sajam knjiga.

Biće priređene dve izložbe, „Na temeljima Srpske čitaonice“ i „Stripovijetke Petra Kočića“, predstavljena kampanja „Čitajmo zajedno“ koju Ministarstvo prosvete i kulture RS sprovodi u saradnji sa Zavodom za udžbenike iz Istočnog Sarajeva.

Najavljeno je i književno veče pesnika iz Srbije, RS, Crne Gore i rasejanja, Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske predstaviće drugi tom Enciklopedije Republike Srpske i još pet značajnih knjiga svojih članova, dok će posebna pažnja biti posvećena izdanjima koja se bave sećanjem na žrtve rata.

Posetici Sajma imaće priliku da se upoznaju i sa izdavačkom delatnošću Muzeja Republike Srpske, Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, Društva članova Matice Srpske u Republici Srpskoj.

Svoja izdanja predstaviće i Udruženje književnika Republike Srpske i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“, kao i univerziteta u Sarajevu i Banjaluci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.