U trendu

IzloĹžba „4 slike“ u Salonu Savremene galerije Zrenjanin

ZRENJANIN – IzloĹžba „4 slike – izloĹžba umetničkih dela otkupljenih za zbirku Savremene galerije Zrenjanin na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2018. godine“ biće otvorena 11. februara.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi četvoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1. 300.000 dinara.
Iz Galerije ističu da su zahvaljujući konkursu Ministarstva, došli do onih umetničkih dela koja pružaju mogućnost potpunijeg sagledavanja savremene srpske umetnosti, a reč je o delima Igora Antića, Marije Dragojlović, Dejana Kaluđerovića i Nikole Džafa.

Konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle 13 godina, kao instrument kulturne politike za podršku savremenim vizuelnim umetnicima, ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva, kao i za osnaživanje sistemskog razvoja umetničkog tržišta i razvijanja vizuelne kulture.

Ovim konkursom Savremena galerije Zrenjanin je dobila priliku da svoju kolekciju upotpuni reprezentativnim umetničkim delima recentnog stvaralaštva značajnih savremenih vizuelnih umetnika i na taj način još više osavremeni svoju zbirku.

Zbirka Savremene galerije Zrenjanin poseduje dela koja je prikupila uglavnom kroz rad Umetničke kolonije Ečka, ređe se popunjavala poklonima umetnika, a otkupi umetničkih dela u poslednjih nekoliko godina su potpuno izostali.

Kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev, a postavka će moći da se pogleda u Salonu Savremene galerije Zrenjanin do 28. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.