U trendu

Izložba „Božanska inspiracija- Miroslavljevo jevanđelje“

BEOGRAD – Izložba „Božanska inspiracija – Miroslavljevo jevanđelje“ biće otvorena 20. jula u Palati u tvrđavi Golubac, najavila je danas Turistička organizacija Srbije.

Izložba je posvećena Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom srpskom ćiriličkom rukopisu, koji su ispisali i oslikali srpski monasi u poslednjoj četvrtini 12. veka.

Jevanđelje je pisano na pergamentu i sastoji se od 181 lista u kožnom povezu.

Zapis na poslednjem listu Jevanđelja svedoči da ga je poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje.

Smatra se da je dijak Gligorije (ili Grigorije), čiji se potpis nalazi na poslednjem ispisanom listu, pisar ili minijaturista Jevanđelja.

Jevanđelje je 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. godine upisano je na Uneskovu listu „Pamćenje sveta“ (Memory of the World).

Izložba obuhvata faksimile Jevanđelja iz 19, 20. i 21. veka, vezene stranice Jevanđelja autorke Biljane Ećimović, dokumentarni film Boška Savkovića „U početku beše reč“, probni primerak faksimila iz 2019. koji ima vernu reprodukciju oslikavanja koja su vršena na zlatu i koji slobodno može da se lista, izabrane uramljene stranice Jevanđelja.

Izložba će biti otvorena svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 17 časova.

(Tanjug)

Napišite komentar