U trendu

Izložba crteža Milenka Prvačkog u galeriji „Haos“

BEOGRAD – U galeriji „Haos“ organizovana je izložba crteža pod nazivom „Apstrakcija za početnike“ Milenka Prvačkog, uglednog slikara srpskog porekla koji decenijama živi i radi u Singapuru.

Sam autor za svoje radove na papiru kaže da je veoma znatiželjan kada je u pitanju mogućnost da se proširi granica, značenje crteža, prepoznavanjem i uvođenjem novih metoda i alata (uključujući i kompjuter) u kojima crtež ostaje i dalje crtež.

„Struktura svih mojih radova poslednjih 25 godina, iako se umetnički radovi menjaju i evoliraju, bazirana je na strukturi rečnika i apstrakcije. Struktura rečnika me oslobađa obaveze „pričanja priče“, koju je lakše sprovesti u video radovima, filmu, performansima, novim medijima i tekstu nego u crtežu, slici ili skulpturi“, ističe Prvački.

Milenko Prvački je rođen 1951. godine u Ferdinu u Vojvodini, a u Singapuru živi od 1991. godine.

Radio je na Institutu za umetnost u Bukureštu i 2000/2011. bio je dekan Fakulteta likovnih umetnosti, a trenutno je viši predavač na Umetničkom fakultetu u Singapuru.

Od 1971. godine samostalno izlaže i do sada je imao 55 samostalnih izložbi i učestvovao na stotinak grupnih.

Od 1996. do 2012. je kao kustos realizovao više izložbi, uglavnom u Singapuru.

Ovenčan je nagradama za svoj rad 17 puta, u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Singapuru.

Njegovi radovi se nalaze u stalnim zbirkama i muzejima, ali i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Australiji, SAD, Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Hong Kongu i Indiji.

Izložba crteža Milenka Prvačkog u galeriji „Haos“ moći će da se pogleda do 8. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.