U trendu

IzloĹžba Matice srpske u Muzeju Hercegovine

BEOGRAD – IzloĹžba digitalnih printova umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske pod nazivom „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ biće otvorena 21. decembra u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

IzloĹžba „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ priređena je u Galeriji Matice srpske od 11. jula do 16. septembra, u okviru programa obeleĹžavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Njome su predstavljena umetnička dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedena u različitim tehnikama, objedinjena u nameri da se promisli o fenomenima i vrednostima na kojima se temelji evropska civilizacija.

Na ovaj način izdvojile su se četiri teme i celine prikazane na izložbi: Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost.

Nasleđe ispričano kroz mitove i religije kao osnove evropske kulture je polje u kome se kroz bogatstvo lokalnih diverziteta, običaja i tradicije ističu čovekove mane i vrline pretočene u svima dobro poznate priče i slike.

Kao druga tema ukazala se „Sloboda“ kao ideal nacija i pojedinca, ali istovremeno umetnika, naučnika i filozofa, kao neĹĄto ĹĄto se osvaja, brani i promoviĹĄe.

„Progres“ objaĹĄnjen je kao stalna teĹžnja evropskih naroda ka napretku kako bi se odrĹžala konkurentnost i prosperitet, teĹžnja koja je zasnovana na obrazovanju, nauci, inventivnosti i kreativnosti sa ciljem da se obezbedi napredak čitavog kontinenta.

„Raznolikost“ se posmatra kao temeljna osobenost Evrope koja objedinjuje različite nacije, jezike, religije i opredeljenja sa ciljem stvaranja tolerantnijeg i razumnijeg druĹĄtva.

Kako bi i publika u regionu i u drugim evropskim zemljama imala priliku da kroz komunikaciju sa umetničkim idejama sagleda jedno moguće promiĹĄljanje evropskih vrednosti i fenomena, 18 najreprezentativnijih umetničkih dela sa izloĹžbe „Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ odĹĄtampano je na platnu ili papiru.

Na ovaj način stvorena je svojevrsna „putujuća izloĹžba“ i otvorena je mogućnost da se posredstvom digitalnih printova s odabranim umetničkim delima upozna veći broj ljudi.

Izložba će u Muzeju Hercegovine Trebinje biće otvorena do 15. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.