U trendu

Izložba „Peškiri Leskovca i leskovačkog kraja“

BEOGRAD – Izložba „Peškiri Leskovca i leskovačkog kraja“ autorke Slađane rajković biće otvorena 5. septembra U Etnografskom muzeju u Beogradu.
Kolekcija peškira etnološke zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu sadrži preko 100 eksponata sakupljenih u periodu od 1948. do 2017. godine, a koji su nastali od 1900. godine do sredine osamdesetih godina prošlog veka.

Ovako veliki broj ovih tradicionalnih elemenata naše kulturne baštine u zbirci Muzeja upućuje na zaključak da su oni još prisutni i funkcionalni u narodnom životu.

Peškir je imao višestruku upotrebnu ulogu u kulturi stanovanja, kako na selu tako i u gradu.

Pored upotrebe prilikom održavanja lične higijene i kao pomoćnog sredstva u obavljanju nekih kućnih poslova, često je korišćen i kao dekorativni element. Posebnu ulogu peškir je imao u običajima koji su pratili rođenje deteta, venčavanje, posmtrnih rituala, a u smislu raznih verovanja i praznoverja.

Ova važna njegova uloga doprinela je da se peškirom pozabave posebno u tkačkoj proizvodnji platna.

Kustos izložbe je Maja Marjanović, a u pratećem programu planirana je škola ručnog tkanja u kojoj će biti predstavljena izrada peškira za mladoženju, tehnikom – čipka u tkanju, po motivu peškira iz spomen zbirke Hristifora Crnilovića koja se čuva u Manakovoj kući.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.