U trendu

Izložba švajcarskog dizajna u Novom Sadu

NOVI SAD – Putujuća izložba švajcarskog dizajna „Swiš Style Now“ biće postavljena od 17. septembra do 15. oktobra u holu novosadske Železničke stanice, čime će nakon Njujorka, Pekinga i Hong Konga i novosadska publika dobiti priliku da se upozna sa stvaralaštvom aktuelnih švajcarskih dizajnera.

Švajcarski stil je poznati model grafičkog dizajna, prepoznatljiv po jednostavnosti, minimalizmu i hladnom i depersonalizovanom pristupu.

Nastao pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, u doba teške industrijalizacije, on je odgovor na tadašnju potrebu za uprošćenim vizuelnim jezikom koji je lako razumljiv širom sveta.

Danas, čak i u promenljivom svetu marketinga i dizajna, švajcarski stil ostaje markantna konstanta vizuelnog izražaja.

U Novom Sadu će biti predstavljeno preko 300 radova – plakati, knjige, magazini, omoti za vinil ploče i flajeri i publika će moći da vidi neobične tehnike štampe i visokokvalitetne materijale od kojih su sačinjeni izložbeni predmeti koji redefinišu nadaleko čuveni i po mnogima, perfekcionistički švajcarski dizajn.

Prepoznatljiv po jasnoći i preglednosti, ovaj stil prate i klišei nekomunikativnosti i nekreativnosti, a izložba “Swiš Style Now” nastoji da ga prikaže iz jedne emotivnije, energičnije i inventivnije vizure.

Cilj autora je da prikažu koliko se švajcarski stil razvio tokom godina i koliko su oni, više od pola veka kasnije, spremni da redefinišu status ovog bitnog stila dizajna uz pomoć najvrednijeg alata jednog kreatvnog stvaraoca – njegovog sopstvenog pogleda na svet, nastalog kao finalni produkt apsorpcije životnog iskustva i spoljašnjih uticaja.

„Swiš Style Now“ odaje počast prošlosti u istoj meri u kojoj prikazuje sadašnjost, a publika će imati jedinstvenu priliku da vidi trenutne težnje u svetu grafičkog dizajna i upozna se sa švajcarskim stilom koji nastavlja da postavlja trendove u domenu vizuelnog stvaralaštva.

Izložba “Swiš Style Now” upotpuniće ovogodišnji Kaleidoskop kulture i 11. izdanje PDP konferencije koja će u Novom Sadu biti održana od 10. do 13. oktobra u kulturnoj stanici “Svilara”.

Organizatori izložbe “Swiš Style Now” u Novom Sadu su PDP konferencija i Fondacija “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar