U trendu

„Izvan sistema“ najbolji film Sombor film festa

SOMBOR – Zlatni celtis za najbolji film i Gran pri 2. Sombor film festa dodeljeni su nemačkom ostvarenju „Izvan sistema“ scenaristkinje i rediteljke Nore Fingšajt, odlučio je žiri u sastavu Žarko Radić (predsednik), Tanja Bošković i Radoman Kanjevac.

U obrazloženju je navedeno da su „originalna tema, originalan pristup i dosledan rediteljski postupak učinili da, na trenutke, gledajući ovaj kompleksni igrani film pomislimo da je u pitanju dokumentarni film“.

„Ova neobična filmska priča, sa glumcima koji dosledno, čisto i uverljivo igraju svoje uloge, nosi u sebi dramatičnost i emotivnost koja gledaoca nijednog trenutka ne ostavlja ravnodušnim“, istakao je žiri.

Žiri je ocenio selekciju ovogodišnjeg Sombor film festa sadržajnom, zanimljivom i kvalitetnom i doneo je, većinom glasova, odluku da Specijalno priznanje dodeli Heleni Zengel za ulogu Beni u filmu „Izvan sistema“ uz ocenu da ona „pokazuje zadivljujući glumački talenat, igrajući svoju ulogu ubedljivo, ekspresivno i sugestivno, od početka do kraja filma“.

„Ova uloga svrstava desetogodišnju Helenu Zengel u najveća dostignuća koja su ostvarili naturščici u istoriji filma“, smatra žiri.

Celtis za najboljeg mladog glumca/glumicu do 30 godina starosti pripao je Jovani Stojiljković za ulogu Ivane u filmu „Šavovi“ Miroslava Terzića.

Žiri je istakao da „ubedljivo, nadahnuto i sugestivno igrajući ovu ulogu, Jovana Stojiljković je svaki trenutak u ovom filmu iskoristila na izuzetno dobar način“.

Marko Baćović je najbolji glumac, smatra žiri, a nagrađen je za uloge u filmovima „Šavovi“ i „Između dana i noći“.

„Diskretnim, uverljivim i istinitim glumačkim sredstvima Baćović obavlja odličan posao različitim glumačkim sredstvima u dva različita filma. Dok u filmu ‘Šavovi’ on igra lik supruga glavne junakinje diskretnim, nenametljivim, a uverljivim i istinitim glumačkim sredstvima, u filmu ‘zmeđu dana i noći’ ostvaruje ulogu oca snažnim, upečatljivim podsećanjem na mitske, patrijarhalne karaktere dinarskog mentaliteta“, navedeno je u obrazloženju.

Celtis za najbolju glumicu žiri je dodelio Juliji Jakab za ulogu Iris u filmu „Suton“ reditelja Lasla Nemeša.

„Nenametljivim, svedenim sredstvima Julija Jakob suvereno putuje kroz vreme i, u jednom raskošnom filmu epohe, donosi svu kompleksnost karaktera i bogatog unutrašnjeg života glavne junakinje ovog filma“, ocenio je žiri.

Žiri selekcije „Autori filmova do 30 godina“ u sastavu Srđan Savić (predsednik), Maja Šuša i Milica Gojković, jednoglasno je odlučio da je najbolji film festivala „Zlogonje“ reditelja Raška Miljkovića.

„‘Zlogonje’ su moderna bajka koja nam iz vizure dvoje desetogodišnjaka prezentuje jedan neobičan svet u kojem nesputana mašta svojim bogatim koloritom udahnjuje život svakodnevici, punoj sivih tonova i sumornih senki. Poseban kvalitet ‘Zlogonja’ su sjajne uloge Mihajla Milavića i Silme Mahmuti, kojima je režiser Raško Miljković ozbiljnim pristupom i veštim vođenjem kroz radnju omogućio da ostvare neočekivano zrele glumačke nastupe u ostvarenju koje pripada jednom, kod nas poprilično zapostavljenom žanru – dečijem filmu“, istakao je žiri.

Dodelom nagrada i projekcijom digitalno restauriranog filma „Ljubav i moda“ Ljubomira Radičevića večeras se završava Sombor film fest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.