U trendu

Kilogram ostaje kilogram, menja se metalni prototip

BEOGRAD – Na Generalnoj konferenciji za tegove i mere koju organizuje Međunarodni biro za tegove i mere (BIPM) u Versaju u Francuskoj sutra bi trebalo da bude doneta odluka da se metalni prototip kilograma zameni definicijom zasnovanom na „Plankovoj konstanti“.

U Direkcije za mere i dragocene metale kažu za Tanjug da će se na konferenciji sutra sastati metrolozi iz više od 60 zemalja sveta kako bi izglasali reviziju Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Kilogram, koji je trenutno definisan kao masa Međunarodnog prototipa kilograma, odnosno cilindar od legure platine koji se čuva u Međunarodnom birou za tegove i mere (BIPM) skoro 130 godina, biće definisan Plankovom konstantom.

Reč je o fundamentalnoj konstanti kvante fizike koja će biti univerzalna za upotrebu.

Stabilnost cilindra, načinjenog od legure platine, a koji je predstavljao meru za kilogram uspešno je korisćen u nauci i tehnologiji, ali je doveden u pitanje tokom dugogodišnjeg potvrđivanja sa identičnim kopijama.

U revidiranom SI sistemu, kažu u Direkciji, „sve jedinice biće definisane fundamentalnim prirodnim konstantama“, što osigurava, kažu, stabilnost SI sistema i otvara mogućnost razvoja i upotrebu novih tehnologija, uključujući kvantne tehnologije.

„Predstojeća redefinicija SI sistema predstavlja prekretnicu za budući naučni razvoj“, kaže v. d. direktora Direkcije za mere i dragocene metale Čedomir Belić.

On smatra, da se upotrebom fundamentalnih konstanti u redefinisanju jedinica fizičkih veličina otvaraju dodatne mogućnosti za unapređenje naučnog rada, otkrivanje novih tehnologija i rešavanje pojedinih savremenih izazova.

U Direkciji ističu da se vrednost redefinisanih jedinica neće promeniti odnosno da će „kilogram i dalje ostati kilogram“.

Inače, nekadašnja Kneževina Srbija pristupila je Metarskoj konvenciji 21. septembra 1879. godine i time je preuzela obavezu da uvede Međunarodni sistem jedinica (SI) i ostvaruje nacionalne etalone u skladu sa definicijama koje utvrđuje Generalna konferencija za tegove i mere (CGPM), kao vrhovni upravni organ Konvencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)