Kubanci Vocal Sampling prvi put u Srbiji na Nišvilu

NIŠ – Kubanski muški a kapela sekstet Vocal Sampling nastupaće 14. avgusta 2020. godine na sledećem Nišville jaž festivalu.

Vocal Sampling su do sada objavili osam albuma, a najširu svetsku popularnost stekli su obradama pop – rok hitova kao što su “Hotel California” ili “Every breath you take”…

Iako na repertoaru imaju i kompozicije iz domena klasičnog i latino džeza, Negro spirituala, ali i dela klasične muzike, članovi sastava se prevashodno čvrsto drže svojih korena, bilo da izvode afro – kuban standarde ili autorske kompozicije.

Članovi sastava su Rene Banos Pascual (umetnički direktor, kompozitor, aranžer glavni i prateći vokali), Oscar Porro Jimenez (bas), Reinaldo Sanler Maseda (glavni i prateći vokali), Pedro Guillermo Bernard Coto (udaraljke), Luis Alberto Alzaga Mora (glavni i prateći vokali) i Ruben Dario Perez Guerra (glavni i prateći vokali).

Vocal Sampling nastali su 1989. godine kada je grupa prijatelja, studenata Muzičke akademije, iz razonode krenula da glasovima imitira instrumente, a već prvi album “Una forma mas” (1993) skrenuo je pažnju publike širom sveta, ali i muzičara kao što su Bobby McFerrin, Peter Gabriel, Paul Simon.

Godine 1996. dobili su poziv Quincy Jonesa da zajedno sa Ćakom Khan, Phill Collinsom, Mickom Hucknalom i Toots Thielmansom, nastupe u programu kojim je na Montreux Jaž Festivalu obeleženo pola veka karijere ovog legendarnog producenta, kompozitora, bend lidera i muzičara.

Tada je njihova karijera krenula uzlaznom putanjom.

(Tanjug)

Napišite komentar