Mario Vargas Ljosa obišao Muzej Ive Andrića

Peruanski književnik i nobelovac Mario Vargas Ljosa obišao je tokom posete Beogradu Muzej Ive Andrića i Muzej istorije Jugoslavije i pokazao zavidno znanje o srpskoj istoriji, saopštila je danas izdavačka kuća Laguna.

„Izuzetno mi je drago što sam imao priliku da saznam nešto više o istoriji Srbije iz Titovog perioda i uvidim koliki je značaj imao za vaš narod“, rekao je Vargas Ljosa tokom posete Muzeju istorije Jugoslavije.

U saopštenju se navodi da se peruanskom nobelovcu boravak u Muzeju istorije Jugoslavije veoma dopao i da je aktivno učestvovao u razgovoru i pokazao zavidno znanje o srpskoj istoriji.

U Kući cveća trenutno je izložba „Figure sećanja“ kojom se obeležava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja, a Mario Vargas Ljosa je s pažnjom pratio izlaganje kustosa.

Kako se navodi, Muzej Ive Andrića takođe je ostavio utisak na ovog pisca.

„Želeo je da sazna nešto više o procesu njegovog pisanja (Andrićevog). Najduže se zadržao u biblioteci našeg velikog pisca otkrivajući čitalački ukus Andrića. Ponovo će pročitati roman ‘Na Drini ćuprija’, jer je zamolio asistentkinju da ga podseti da je kupe kad stignu u Madrid“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

1 komentar
  1. Blajbi

    Ljosa je najveći amerikanofil koji je ikada bio u Srbiji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike