U trendu

Mikroplastika prvi put pronađena u ljudskom izmetu

VAŠINGTON – Austrijski naučnici su po prvi put pronašli tragove mikroplastike u uzorcima ljudskog izmeta, što ukazuje da postoji mogućnost da je ona naširoko rasprostranjena u ljudskom lancu ishrane, navodi Si-En-En (CNN).

Naučnici su testirali uzorke iz osam različitih studija, koje su sprovođene u različitim zemljama, i u svakom uzorku je pronađen neki oblik mikroplastike – veličine od 50 do 500 mikrometara.

Mikroplastike su male čestice plastike manje od pet milimetara, a nastaju iz raznih izvora, kao što su plastična ambalaža i plastične kese.

Stručnjaci, međutim, pozivaju na uzdržanost, jer su studije bile male po obimu, a nema značajnih dokaza da je pronađena mikroplastika potekla iz proizvoda koje su učesnici studija koristili svakodnevno u svojoj ishrani.

Tim, koji je odgovoran za istragu, pozvao je na opširnije istraživanje i pronalazak mogućih posledica po ljudsko zdravlje.

„Ovo je prva studija ove vrste i ona potvrđuje ono što smo dugo sumnjali, tj. da plastika na kraju stiže i do ljudske utrobe“, rekao je glavi istraživač, dr Filip Švalb sa Medicinskog fakuleta u Beču, prenosi CNN.

Učesnici studija su poreklom iz Finske, Italije, Japana, Holandije, Poljske, Rusije, Velike Britanije i Austrije, a naloženo im je da nedelju dana pred testiranje beleže sve što su jeli.

Prema njihovim podacima, bili su izloženi hranama zavijenim u plastiku, a pojedini su jeli i morske plodove. U proseku su pili oko 750 mililitara vode iz plastičnih flaša.

Prethodne studije ukazale su da su mikroplastike pronađene u ribi, pivu, flaširanoj vodi i u zemlji, kao i u vazduhu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.