U trendu

Mlade filmadžije iz Gračanice na festivalu „Most“ u Vranju

GRAČANICA – Filmovi mladih autora sa Kosova prikazani su u četvrtak veče u okviru Drugog međunarodnog omladinskog filmskog festivala „Most“ koji se održava u Vranju, saopšteno je iz gračaničkog Doma kulture.

U gradu Bore Stankovića, a na trgu Staniše Stošića prikazan je film „Nojeva barka, mladih autora Nikole Živića i Stefana Stojkovića, koji su svoje dokumentarno ostvarenje predstavili na prošlogodišnjem Festivalu dokumentarnog filma Grafest u Domu kulture „Gračanica“.

Kratki igrani film „Nacrtaj mi ljubav“, koji je nastao u okviru jedne od letnjih „Škola filmske magije“ takođe je izazvao veliku pažnju publike.

U okviru edukativnih radionica na Festovalu su učestvovali i polaznici „Škole filmske magije“, a „Grafest“ festival dokumetnarnog filma i televizijskih formi koji se tradicionalno organizuje pred kraj godine u Gračanici predstavio je neka od nagrađenih ostvarenja autorke, Aleksandre Jovanović „Đurđevdan u selu koga više nema“ i direktora Prištinskog pozorišta Predraga Radonjića „Bogoslovija zvuci“.

Filmski festival „Most“ otvoren je 4. septembra projekcijom filma „Divjunacima“. U okviru programa biće prikazano 13 filmskih ostvarenja.

Ove godine festival je okupio dvadesetak mladih filmskih stvaralaca iz Rusije, Indije, Turske, Severne Makedonije, čime je opravdao prefiks međinarodni u svom nazivu a čast je das su među autorima iz regiona i sveta bili zastupljeni i stvaraoci iz Gračanice, saopšteno je uz Doma kulture u Gračanici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.