U trendu

Na Valjevskim susretima filmovi iz regiona i Evrope

VALJEVO – Valjevski filmski susreti održaće se od 12. do 15. decembra pod sloganom „Van okvira“, a na današnjoj konferenciji u Centru za kulturu Grada Valjeva predstavljen je ovogodišnji program.

Dragana Jakovljević, izvršna direktorka festivala, govorila je o novom koceptu festivala, koji je prerastao u regionalni upravo ovogodišnjim izdanjem.

„Tim festivala nastavio je sa svojom misijom negovanja filmske publike i edukacije mladih. Donosimo ne samo kratkometražne, već i dugometražne dokumentarne i igrane naslove iz regiona. Prvi put ove godine imamo saradnju sa EU Info centrom, čije naslove donosimo u okviru „Programa evropskog filma““, najavila je Jakovljevićeva.

Svi ovi filmovi, kako je naglasila, u skladu sa sloganom, pozivaju gledaoce da izađu iz svojih okvira i stavova, van konteksta na koji su navikli, da preispitaju svoja uverenja i „budu otvoreni za pitanja i prihvatanje novih ideja i perspektiva u intimnoj atmosferi i razgovoru sa autorima nakon projekcija.“

Bojana Andrić, osnivačica i koselektorka festivala, predstavila je celokupan program festivala.

Valjevske filmske susrete će svečano otvoriti pobednik Pulskog festivala „Dnevnik Diane Budisavljević“ u Velikoj sali Centra za kulturu 12. decembra u 20 časova, a narednog dana biće prikazani filmovi „Belgijski kralj“ reditelja Petera Bronsensa, dokumentarni film „Električni orgazam za ljude budućnosti“ rediteljke Marije Vukić, i „Koja je ovo država“ reditelja Vinka Brešana.

Sledeći dan, 14. decembar rezervisan je za srpsku premijeru filma „Grudi“ Marije Perović, koja će biti gost festivala, film „Stranac u raju“ Gvido Hendriksa, „Godina majmuna“ Vladimira Blaževskog, te „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića i premijerno deseta epizoda serije „Grupa“.

Poslednjeg dana festivala, nakon španskog filma „Ćutanje drugih“, biće prikazano ostvarenje „Pijavice“, uz reditelja Dragana Marinkovića kao gosta festivala, zatim „Zemlja meda“ Tamare Kotevske i Ljubimira Stefanova, kao i slovenački film „Izbrisana“.

I u okviru takmičarskog programa kratkog igranog filma biće prikazano 18 filmova, od skoro 50 prijavljenih, koji će se boriti za dve nagrade, a najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu „Slobodan Golubović Leman“.

Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski, Dušan Spasojević, scenarista i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

U okviru selekcije kratkih igranih filmova dodeliće se i Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 din.

Ove godine Mladi autor se dodeljuje najboljem direktoru fotografije, a o dobitniku će odlučivati žiri u sastavu: Zoran Đorđević, reditelj, Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj i Nenad Stevanović, filmski i tv snimatelj.

Ove godine mladi iz Kolubarskog okruga i Crne Gore, učestvovali su u omladinskom projektu SEAVA Youth, koji se sastoji od dve radionice kratkog igranog filma.

Prva je održana u okviru Seanema film festivala u Ulcinju u septembru, a druga će se održati u okviru Valjevskih filmskih susreta.

Festival je od prvog izdanja podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Valjeva, a od ove godine i od strane Filmskog centra Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar