U trendu

Nagrada „Politikinog Zabavnika“ uručena Sonji Ćirić

BEOGRAD – Nagrada „Politikinog Zabavnika“ za najbolje delo nemanjeno mladima uručena je danas u Skupštini Grada Sonji Ćirić za roman „Neću da mislim na Prag“.

Kako je ovom prilikom istaknuto, žiri u sastavu Lidija Merenik, Zoran Simjanović, Aleksandar Kostić, Tihomir Stanić i Petar Milatović, jednoglasno je doneo odluku da je delo Ćirićeve „skladna i suptilno nijansirana priča o porodičnim odnosima, odrastanju, prijateljstvima.“

„Autorka vešto gradi lik devojčice Darje, koja ide u sedmi razred osnovne škole i vidi sebe kao budućeg pisca. U tekst romana umetnute su Darjine kratke priče iz zbirke koju piše, jednostavnog i čistog jezika, koje dočaravaju prve spisateljske korake darovite devojčice“, obrazlaže žiri.

„Neću da mislim na Prag“ je, prema njihovom mišljenju, svojevrsna „oda ljubavi, prijateljstvu, hrabrosti i nesebičnosti i daje opipljivu nadu da svet ostaje u dobrim rukama.“

Ćirićeva je primajući nagradu kazala da je priznanje „Politikinog zabavnika“ sa najvišim renomeom.

„Mnogo je manje nagrada za dečju književnost nego za odrasle i zbog toga je ovo priznanje još vrednije. Iako mislimo da deca ne čitaju dovoljno, to nije tačno, samo im treba u tome pomoći“, kazala je dobitnica.

Kako je istakla, dopalo joj se što je čula od čitalaca da njenu knjigu upoređuju sa bajkom.

„Kazali su mi da nije iz ovog vremena i pitali me da li takva deca postoje. Smatram da empatija nažalost nije u modu već jako dugo, ali da itekako ima dece ali i odraslih koji je poseduju“, rekla je književnica.

Prema njenim rečima, roditelji devojčice Darje nemaju mogućnosti da joj pomognu da ode u Prag na takmičenje za najbolju priču, ali ona ne odustaje od svoje zamisli i čini sve kako bi joj se ta želja ostvarila.

„Nažalost ima mnogo dece čiji roditelji nemaju primanja, ali ona ipak uspevaju da budu srećna i da sebi pruže šta žele“, veruje Ćirićeva.

Reditelj Milorad Milinković je u uvodnoj reči podsetio da Politika sutra slavi 116 rođenan i da je „svaki rođendan pohvala istrajnosti.“

Gradonačelnik Zoran Radojičić uputio je čestitke Politici i Zabavniku i istakao da su ta dva lista bili izrazito važni za njegovu generaciju.

„Politikin Zabavnik razvio je u nama potrebu i ljubav prema čitanju, a kada smo iz tog sveta prešli u svet dnevnih novina Politika je uvek pripadala intelektualnom svetu. Politika i Zabavnik su preživeli mnogo i mislim da je izuzetno važno za sve nas da i dalje opstaju“, kazao je Radojičić ističući da predstavljeju „sidro za mlade generacije koje će im pomoći da razlikuju bitno od nebitnog, više istinito od manje istinitog.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.